Безплатни тестове за контактни алергии ще извършват между 20 и 22 ноември 5 големи дерматологични клиники у нас. Националната кампания е част от европейска инициатива, съобщи доц. Жана Казанджиева от Александровска болница - едно от лечебните заведения, които ще консултира пациенти. Освен в нея с предварително записване ще преглеждат и специалисти от университетските кожни клиники в Плевен и Стара Загора, в “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”, пловдивската университетска кожна клиника “Пълмед” и АСИМП дерматологична практика в Русе.

Всяко 5-о дете вече се ражда с атопичен дерматит, който е в резултат от нарушена кожна бариера. Около 80% от тях го “надрастват”, но когато остане хронично състояние, изисква до живот специални грижи, засилено овлажняване и омазняване на кожата. Обезпокоително е, че честотата расте и прогнозите са, че до 2050 г. всяко второ бебе ще е с атопичен дерматит, предупреди доц. Развигор Дърленски.

Свръххигиената - често използване и предозиране на силни миещи и перилни препарати, е един от начините да се повиши рискът от алергия с кожни реакции, добави доц. Румяна Янкова. Тя даде пример със случаи от практиката си и цитира препоръките на дерматолозите в Германия при малки деца да се ползват сапуни и душгелове 1 път седмично, но смята за приемливо за малките да се ползват измиващи традиционни средства през 3-4 дни. Тя предупреди, че вече има алергия и срещу някои бои, използвани за багрене на дънки. С такъв проблем била нейна пациентка на 13 г.

По кожните си алергии българинът е 100% европеец, каза доц. Казанджиева. И у нас най-чест алерген е никелът - за всеки 5-и човек. Дерматологът разказа, че в последните години се установява, че хората, които имат кожна реакция срещу често срещания метал, го “усещат” и в храните, в които се среща - броколи, зелен фасул, ядки, шоколад и др. Част от тяхното лечение е т.нар. безникелова диета.

Ако може да се говори за някаква българска специфика, тя е, че вече откриваме алергия към прополис поради много честото му използване - в хранителни добавки, бонбони за гърло, козметика, мехлеми, пасти за зъби и др., обясни доц. Казанджиева.

Как да се запишете за безплатен преглед и да намалите риска от алергии към съставки в перилните препарати и сапуните, козметика, текстилни бои и др. - четете в петък в специалните ни страници “Докторе кажи”.

Багрила в дънките и продукти с прополис

също предизвикват реакция. Маниашката

хигиена вече не е на мода, в Германия

съветват бебето да се къпе веднъж седмично