Тренировка с голяма интензивност има добавена стойност - ефектът афтърбърн гори калории и във времето след спорта.

Включването на умерени тренировки в дневния режим дори без промяна на храненето помага за свалянето на около 2 килограма в рамките на средно 3 месеца. Това са изводите от сравняване на повече от 40 проучвания за ролята на физическите упражнения за загуба на тегло. Отново без диета, но при увеличаване на интензивността на мускулната дейност кантарът отчита минус 3 килограма в сравнение с периода отпреди спортуването. Всеки, който се е потил във фитнеса или е гладувал с цел отслабване, знае, че намаляването на теглото не е лесно, но запазването му е още по-трудно Доскоро вината за връщането в стартова позиция беше вменявана на слабата воля, на загубата на психологически контрол, изчерпването на мотивацията и дори на развиване на болестна зависимост от храната, подобна на тази към алкохола и дрогата. Нови изследвания чертаят хоризонт за по-сложен от досега допускания механизъм.

Последните хипотези са, че с времето в тялото се пробужда метаболитната памет, която е била временно заглушена от промяната в начина на живот, но при най-малкото отстъпление манипулира хормоналните процеси и подстрекава тялото да си възвърне “неговите” килограми.

По данни на американски диетолози за запазване на постигнатото по-ниско тегло човек трябва да създава работа на мускулите си поне за 40-45 минути на ден, дори и да е само бързо ходене. Специалистите твърдят, че ако едновременно с тези редовни тренировки човек не приема с храната повече калории, отколкото изразходва, с времето ремоделира метаболизма си да си набавя енергия приоритетно от складираните мазнини.

Не само изгаряте повече калории, докато работите за мускули, но помагате на метаболизма ви да остане на по-висока предавка часове след спортуването, казват ендокринолозите. Ефектът сработва по механизъм, наречен афтърбърн - продължаващия по инерция кислороден глад на мускулите след тренировки с висока интензивност.