С бабините рецепти ще се доближим до еталона за полезна диета.

Българската традиционна кухня и умерените порции са най-естественият начин да поддържаме добро здраве и хубава фигура. Масата, която са слагали бабите ни, е много близка до еталона за здравословно хранене - Средиземноморската диета, каза д-р Бойка Милчева от Първа клиника по хипоталамо-хипофизни надбъбречни и гонадни заболявания към университетската болница по ендокринология “Акад. Ив. Пенчев”.

В основата на двете комшийски кухни са пълнозърнестите и бобовите храни, умерената употреба на месо, многото плодове и зеленчуци, ядките, пълномасленото мляко и продуктите от него, използването на “добри” мазнини като зехтин и дори на наскоро реабилитираната от науката мас за готвене.

Бобът - съществен елемент от традиционната българска кухня, спокойно може да замени всички белтъчини, които човек си набавя от месото, обясни д-р Милчева. Тя даде за пример начина на хранене и кулинарните техники - преобладаващо варене и печене, у нас през втората половина на XIX и първата на XX век. То би могло да се оптимизира с включването на риба поне веднъж седмично.

Съвременната медицина се отказва от налагането на крайни ограничения и заклеймяване на едни или други продукти, по-голямо значение се отдава на цялостния стил на хранене. Променено е и крайно отрицателното отношение към животинските продукти и към мазнините, обясни ендокринологът.

Диета, която залага на балансиран прием на зърнени и бобови храни (сред които освен боба са и лещата, грахът, нахутът), умерено включване на месо, сурови ядки, много зеленчуци и плодове, намалява с около 1/3 риска от метаболитен синдром. Храненето има отношение и към имунитета. В лигавицата, с която са тапицирани червата и стомахът, се намират 2/3 от имунните клетки в организма. При нарушен баланс между добрите и лошите микроорганизми се увеличава вероятността за напълняване, а все по-често се подозира и връзка с автоимунните заболявания, обясни д-р Милчева. Тя изтъкна, че нормални порции и седмично меню, съставено на принципа на разнообразието, плюс стандартна чаша червено вино от време не време имат благоприятен ефект върху обиколката на талията, артериалното налягане, холестерола.