В сравнение с жените мъжете по-трудно преодоляват стреса и най-ярка изява на тази липса на адаптивност е развитието на метаболитен синдром. Тогава се появяват симптоми като високо артериално налягане, наднормено тегло, коремно затлъстяване, повишена кръвна захар, наднормен холестерол и триглицериди. А при мъжете метаболитният синдром е изключително чест фактор и за смущения в сексуалната функция и хипогонадизъм - намалено образуване на образуването на сперма и/или на тестостерон.

Това обясни проф. Сабина Захариева, директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Ив. Пенчев”. В практиката си тя забелязва и друга тенденция - те по-рядко развиват хранителни разстройства като анорексия, но боледуват по-тежко и по-често достигат до животозастрашаващия краен стадий на разстройството.

Двете крайности са илюстрация на разнообразието от метаболитни промени, които могат да възникнат в отговор на стреса.

Хроничното пренапрежение може да доведе до прекомерна консумация на храна (особено “утешаващите” вкусни, но висококалорични мазни и сладки храни), натрупване на мазнини около вътрешните органи и повишаване на теглото. Тези ефекти на стреса се обясняват с безконтролното постоянно освобождаване на вещества, които изострят апетита, и други, които притъпяват усещането за ситост.

От друга страна, непосилният, разрушителен стрес може да поощри нежеланието за хранене и с врмето да доведе до отвращение и отказ от ядене и критично намаляване на телесното тегло.

Напрежението въздейства по същия начин и върху жените, но те в по-голяма степен успяват да “преработят” стреса и по този начин да понамалят риска от опустошителния му ефект върху здравето и душата.