Ако 3 пъти отговорите утвърдително на въпросите дали имате високо артериално налягане, повишена кръвна захар, наднормени нива на холестерола,  затлъстяване -особено коремно, около вътрешните органи, вие най-вероятно страдате от метаболитен синдром. Колебанието дали това е състояние или заболяване се разрешава от факта, че влиза в списъка на болестите, обясниха лекари от Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев”. Екипът й разработил сайт с информация за метаболитния синдрома на базата на медицинските доказателства. Болницата е референтен център по метаболитни и ендокринни заболявания.

По данни на Световната здравна организация всеки 4-и западен човек страда от метаболитен синдром, но голяма част от тези хора не подозират за състоянието си, преди то да се изяви с усложненията си. Заболяването е влак-стрела към социално значими диагнози като захарен диабет тип 2, атеросклероза, тромбози, инфаркт, инсулт.

Метабоилитният синдром е заболяване на заседналия начин на живот. Той вече е пандемия, но добрата новина е, че е обратим. Резултатът зависи 90% от пациента. С промяна на начина на живот - балансирано и умерено хранене, редукция на наднорменото тегло, увеличаване на движението и при нужда - лечение, заболяването се преодолява,  каза проф. Сабина Захариева, директор на болницата.