С обелки и листа потъмняваме косата си

Октомври е типичен със захлаждане на времето и аромата на кестени. И ако в парка те са досадни трънливи топчета, от които пазим децата си, в кухнята са ключова съставка за полезни мазила, които облекчават болките в ставите, подхранват кожата и косата и имат благотворно влияние върху организма. Кестените са източник на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий и калций. Също така имат високо съдържание на витамин C и съдържат витамините А, В1 и B2. Макар да са висококалорични, те са бедни на мазнини и притежават значително количество лецитин, който е важен за паметта, предпазва от сърдечно-съдови болести, улеснява метаболизма и действа противо-стресово.

Предлагаме няколко рецепти за маски и мехлеми с това есенно богатство.

Маска за ръце

Сварете 15-ина кестена и ги пасирайте на пюре. Към тях добавете 1 ч. л. течен мед, малко лимонов сок и зехтин, а после разбъркайте добре, докато сместа получи консистенцията на крем. После съхранявайте в кутийка. Ръцете се мажат и се изчаква 20-ина минути, след което се отмиват с хладка вода.

Маска за лице

Сварете около 20 кестена и ги обелете. Пасирайте ги добре и ги върнете в тенджерата, като добавите 70 мл вода, 2 с.л. зехтин. Варете в продължение на 15 минути до получаването на кремообразна смес. За да се получи ексфолираща маска, добавете малко сол. Маската се нанася с кръгови движения и се изплаква с топла вода.

Маска за коса

Кестените могат да се използват и като природна боя за коса. Ако искате косата ви да добие кафеникав цвят, трябва да се сдобиете с обелки и листа от кестени. Те се заливат с гореща вода, за да омекнат, след което се намачкват на пюре. Получената смес се разрежда с вода и се нанася по дължината на косата. Оставя се така за 15-20 минути, след което се изплаква обилно с хладка вода.

Бабини рецепти

с конски кестени

за разширени

вени и отекли

крака

Конски кестен (този, който расте в парковете и по улиците) се начуква и поставя в буркан от 250 мл. Залива се с чист спирт или силна домашна ракия, така че отгоре да останат 4 пръста само спирт. Оставя се да престои 40 дни на слънчев прозорец. След това извлекът се прецежда. От него се сипва в домашна мас и се вари 45 минути на водна баня. След като се прецеди, маста се маже на болните, които имат рани от залежаване. Към кестените може да се добави и цвят от невен за усилване на ефекта.

За разширени

вени с листа от

конски кестен

Листата от кестените са особено полезни при постфлебитен синдром, разширени вени и оточни крака. Две шепи листа от конски кестен се варят в 10 л вода около 15 минути. След като водата поизстине дотолкова, че да може да потопите краката си, ги накиснете за половин час и ги вдигнете на по-високо. Може да ползвате лековитата отвара повече от веднъж, но само ако нямате рани по краката. Ако имате рани, всеки път варете нова отвара. Лечението се провежда, докато раната се затвори.

Диви кестени

и водка при

ревматизъм

Накълцайте или настържете на ситно петдесет грама диви кестени и ги накиснете в половин литър петдесетградусова ракия или водка. Отварата се пие в продължение на три седмици по четири пъти дневно по около 30-40 капки.

Със сместа може и да намазваме болезнените места, засегнати от ревматизъм и артрит. Помага също при невралгии, миалгии, ревматизъм, възпаление на кожата и други.