Физиотерапията помага на тялото да се самосъхранява при наличието на най-различни състояния, придружени с болки, нарушени двигателни функции, напрежение и проблеми с мускулите, сухожилията и ставните връзки, включително фибромиалгия.

Физиотерапевтите са специалисти по здравни грижи с висока медицинска компетентност. И тъкмо поради това те са напълно способни да помогнат на пациентите с фибромиалгия, като ги научат как да облекчат симптомите на болка и схванатост в ежедневието.

Какво е фибромиалгия?

Фибромиалгията представлява хронично заболяване, често придружено със силни болки, усещане за напрежение в мускулите и слабост в сухожилията и ставните връзки. Под действие на възпалителния процес, болните започват да изпитват тревожност, умора, депресия, мрачни настроения, нарушен сън и нарушения в нормалната дейност на червата. Фибромиалгията се среща по-често при жените на възраст между 35 и 55 години и значително по-рядко при мъже.

Какво представлява физикалната терапия?

Физикалната терапия поставя фокуса върху лечението, заздравяването и превенцията на болезнени наранявания и трайни вътрешни увреждания. Придържането към индивидуално разработени програми по физиотерапия и рехабилитация помагат на болните да си възвърнат контрола над тялото, както и да овладеят болката, умората и неприятното усещане за схванатост.

Правилната стойка на тялото спомага за здравината и доброто функциониране на мускулите. Когато ежедневно заемаме неправилна стойката на тялото, това може да доведе до трупането на умора и поява на болка. Чрез активен начин на живот, включващ спорт или друг вид активност в здравословни дози, включително физиотерапия, схващанията изчезват трайно. Най-общо, физикалната терапия включва упражнения по разтягане и раздвижване на тялото, за да се подобри мускулната гъвкавост. Предвиждат се и пасивни упражнения, които помагат на тялото да влезе в покой.

Как физиотерапията помага при фибромиалгия?

За това състояние към момента няма официално лекарство. Опитът обаче сочи, че физиотерапията оказва възможно най-благоприятните резултати. Благодарение на нея, симптомите на болка схванатост и умора затихват. При подбора на упражненията, физиотерапевтите си служат с разнообразие от способи – от масаж, който прониква дълбоко в тъканите до криотерапия и хидротерапия. С помощта на лечебни средства, с натурални действащи агенти, физиотерапията може наистина да помогне на пациенти с фибромиалгия.