Може ли ягодите да са вредни за някого, пита читател на рубриката "Сила за живот".

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти по темата. Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Те не са предназначени да заместват медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето, теглото и здравословния живот. Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected]

А ето отговорът на д-р Райна Стоянова за ягодите:

От май до юли в Европа ягодите са в сезона си. Този ароматен червен плод, популярен сред млади и стари, е не само вкусен, но и изключително полезен за здравето. Още през древността, римските поети Овидий, Плиний и Виргил са били съблазнени от ягодата, описвайки я като "малкия, сладък плод на Бога". Ботаническото й наименование е Fragaria, дума, която произлиза от fragrare - латинското значение за аромат. Ягодите са на почит и сред световни музикални величия като Бийтълс, създали ‘Strawberry Fields Forever’ - популярна и не по-малко забележителна музикална ода за тези плодове. Семките на ягодата се намират от външната страна на плода и това е единственият плод, чието семе от извън него. Ботаниците, всъщност, не причисляват ягодите към беритата (горските плодове), но пък останалата част от науката, както и готвачите, ги имат точно за горски плодове. Именно семената са това, което ги различава – семената на всички горски плодове са вътре в тях.  Ягодата е единствената с външни семки.


Предимствата на ягодите са в това, че са чудесен източник на витамини и минерали и същевременно са много нискокалорични. Освен това ягодите съдържат малки количества натрий и захар и никакви мазнини. В комбинация с фибрите, имаме перфектния плод за диета. Често ягодите се използват като основа за много монодиети. В двеста грама ягоди, всъщност, се съдържат 60 калории, 4,6 г целулоза, 0 г мазнини, 1,2 г белтъчини, 14 г въглехидрати, 28 мг калций, 0.8 мг желязо, 20 мг магнезий, 38 мг фосфор, 54 мг калий, 1,4 мг селен, 113,4 мг витамин С, 35,4 мг фолиева киселина. Калият е необходим за нормалното функциониране на сърдечносъдовата система. Чрез високата концентрация на антиоксиданти в плодовете повишеното кръвно налягане, хипергликемията, както и маркерите на възпаление, са били намалени при хора, приемащи по 50 грама изсушени чрез замразяване ягоди, всеки ден по време на 8 седмично рандомизирано контролирано проучване.

Друго проучване открива, че ягодов екстракт намалява пролиферацията - разрастването, на раковите клетки на дебелото черво и на гърдата.  Инхибирането - потискането, на раковите клетки в двата случая е съответно 53% и 43%. Вероятно изобилието от фитонутриенти, елаговата киселина и елагитанините, присъстващи в плодовете, допринасят за резултатите. С други думи, ягодите имат положителен ефект върху здравето и като цяло имат общоукрепващо действие.

Неблагоприятен ефект от ягодите може да се прояви при прекомерно използване и заболявания на стомаха. Ягодите трябва да се консумират с особено внимание от тези, които страдат от хиперацидитет - повишена киселинност на стомашния сок, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Киселините, съдържащи се в плодовете, може да имат стимулиращ ефект върху лигавицата.

С ягодите трябва да внимават и майките на децата до 1 година, защото тези плодове имат алергенен потенциал. Друго по-малко известно тяхно действие е, че ако се консумират в твърде голямо количество, намаляват поглъщането на йод от щитовидната жлеза.

Най-добре е да ядем сурови ароматните плодчета, без да добавяме захар, сметана или шоколад. Сокът от пресни ягоди също е много полезен, нискокалоричен и съдържа голямо количество витамин С. Ягодовият сок има силен изчистващ ефект, който се дължи преди всичко на пикочогонното му въздействие, чрез което от организма се изхвърлят остатъчни продукти от обмяната на веществата. Много е полезен за хора, чийто организъм е склонен към задържане на течности.