"Предложението за поста дойде от министър-председателя Бойко Борисов и бе прието без колебания", заяви новият здравен министър Николай Петров пред Би Ти Ви.

Петров заяви, че е силно мотивиран да постигне високи резултати и че проблемите в системата са много. Според него на първо място в българското здравеопазване липсват регламенти и правила.

"Трябва пациентите да се лекуват докато има нужда не само заради клиничната пътека. Клиничната пътека е начин за вкарване на шаблон с мотив да се осигури еднакъв стандарт в цялата страна", коментира здравният министър. 

"Системата трябва да се развива, тъй като в повечето случай пътеката лекува само органа, а не причината. Трябва да се помисли в друга посока – но това ще струва повече, с около 30 % занапред", добави Петров.

Относно пръстовия идентификатор здравният министър каза, че го е адмирирал като опит за повишаване на контрола, но за в бъдеще ще бъдат направени анализи и ще излязат предложения с нови правила.

Запитан за отношенията му с генерал Тонев, министърът заяви, че е бил в добри отношения. "Той направи много за болницата и моето израстване в нея, заболя ме, когато разбрах за обвиненията срещу него".

"Намалихме дълговете, когато поех управлението на ВМА, спестовността не е панацея, но върши работа. Оптимизирахме разходите без да пада качеството – ще настоявам за повече пари но с основание", заяви министърът на здравеопазването.

Запитан за случая с психично болния от Бургас, министърът допълни, че това е част от друг от проблемите в системата. "Трябва да има работещ регистър на психично болните и институциите да се съгласуват относно текущото състояние на пациентите в подобни здравни заведения".

Петров обясни и причината за спиране на една от ваксините за реимунизация – липса на полза научно обоснована и евентуални вероятни недобри последствия за организма. 

Накрая той се обърна към лекари и пациенти: "Към пациентите – вярвайте на лекарите си, не ги съдете и те са като вас и те са пациенти понякога. Към лекарите - бъдете здрави, внимателни и позитивни в това, което правите. А към специалистите по здравни грижи – ще мислим и за вас".