Британски специалисти твърдят, че промените в начина на хранене, настъпили през последните 50 години,
са причина за по-честите прояви на депресия и проблеми с паметта при хората в големите градове. Според учените най-вреден за психиката е недостигът на пресни хранителни продукти и нарасналата в пъти употреба на мазнини и бързи захари. През последните години хората ядат с 34% по-малко зеленчуци и с 2/3 по-малко риба.

Голяма част от храните в развитите общества се произвеждат в промишлени условия, независимо дали е животновъдство, растениевъдство или готови за консумация продукти. Намалелите минерални запаси на почвата увреждат качествата на посевите, растенията боледуват по-често и единственото им спасение са торовете и пестицидите. Системната им употреба поддържа ниски цени на произведените зърнени храни, плодове, зеленчуци и животински продукти. Това ги прави по-достъпни, но те вредят на здравето ни, тъй като ни осигуряват около 40% от необходимите хранителни вещества. Според производителите на биопродукти по-скъпата храна е по-вкусна, по-качествена и не уврежда околната среда. Въпросът дали скъпите биохрани са по-здравословни все още не е изяснен напълно от експертите.

Целия текст четете на mila.bg