Група японски учени за първи път извършиха успешно присаждане на индуцирани стволови клетки от един човек на друг, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Операцията беше направена в медицински център в град Кобе, префектура Хього. Донорските клетки бяха присадени на пациент с увредени части от ретината. Японските специалисти смятат, че тези специални стволови клетки ще подпомогнат регенерацията й.

Към настоящия момент клетките не са отхвърлени от новото тяло. В скоро време групата изследователи, в която са и специалисти от университетите в Киото и Осака, възнамеряват да направят още пет аналогични операции.

След като през 2012 г. японският проф. Шиния Яманака стана Нобелов лауреат по медицина и физиология за изследвания в областта на стволовите клетки, интересът към тази тема от страна на японското общество и правителството нарасна многократно. Регенеративната медицина беше обявена за едно от най-приоритетните направления в развитието на науката.

Под химическо въздействие индуцираните стволови клетки са способни да станат клетки от всякакъв вид, което на теория позволява да бъде отглеждана тъкан на различните органи. Въпреки това, според специалистите, присаждането на отгледани тъкани може да доведе до злокачествени тумори.