Специализиран център за профилактика и лечение на хипертония, инфаркт и инсулт бе открит в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска" и приема всеки работен ден безплатно, съобщиха оттам. Центърът е първият в България от международната мрежа HISPA (Hypertension, Infarction And Stroke Prevention Association), която обединява вече 5 страни.

Става дума за действащ експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и последващото проследяване на хората със сърдечносъдови заболявания. По този начин досегашните периодични кампании за безплатни прегледи стават начин на работа в клиниката, която посреща пациенти всеки ден в консултативния си кабинет. 

„Центровете на HISPA развиват образователна, лечебно-диагностична и научно-изследователска дейност. Целта е да се постигне информираност на обществото за сърдечносъдовите болести, да се оказва методична помощ на лекари и пациенти, както и да се обучат повече специалисти в подходите за намаляване на сърдечносъдовия риск. Акцент са профилактиката и индивидуализираната терапевтична стратегия за всеки пациент“, каза проф. Небойша Тасич, зам.-директор на Института по сърдечносъдови болести "Дединье" в Белград, Сърбия, основател на HISPA.

Организацията предоставя безплатно въпросници за оценка на сърдечносъдовия риск включително и под формата на приложение за мобилни телефони, индивидуализирани програми за първична профилактика (преди развито заболяване), лечение и последващи поддържащи мерки за хората със сърдечносъдови болести. Тя обединява кардиолози, невролози, нефролози, ендокринолози, лични лекари и медсестри, които работят в областта на сърдечносъдовия риск. "Идеята е за комплексна оценка и лечение на всеки според индивидуалния риск и заболявания, т.е. диабетикът не е само обект на ендокринологията, но и на кардиологията и неврологията заради рисковете и усложненията на диабета", обясни проф. Тасич. До момента са открити HISPA центрове в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, България и предстои да бъдат открити в Македония, Русия, Казахстан, Азербайджан и др. В общия регистър на пациентите са въведени около 5000 души. 

„Александровска болница е избрана от HISPA, тъй като има под един покрив всички вътрешни и хирургични клиники, необходими за комплексната грижа за пациента“, обясни доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология. Тя бе домакин на симпозиум под егидата на HISPA, на който бяха представени последните научни данни за рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания и съвременните подходи в лечението, сред които и разликите в терапията на хипертонията в Европа и САЩ. 

„Официалната статистика сочи трайна тенденция за нарастване на смъртността от сърдечносъдови болести и особено от инсулт у нас. В последните години е налице известно понижение на смъртността от инфаркт в резултат на въведеното в България модерно лечение на острия коронарен синдром“, каза още доц. Василев.

Сърдечносъдовата смъртност в България е около 66% от общата, а в 80% от случаите има връзка с високото кръвно.