Те са две млади жени, които от месеци упражняват професията “мама” 24 часа в денонощието.

И двете са малко след 30-те. Мариана е инженер в голяма чуждестранна компания, а Маша - интериорен дизайнер.

Първото им дете е планирано и чакано. Готвят се сериозно за раждането – най-актуалната литература, специализирани сайтове, посещават училища за бременни, съветват се с опитни лекари. Мариана ражда момиче на 2 октомври 2016 г., а Маша става майка на момче на 15 октомври 2016 г.

Двете дами ще са автори на сайта “Мама24” (www.mama24.bg). Заедно с тях ще проследим първата година от живота им като майки.

Питайте ги за всичко на адрес [email protected] на сайта www.mama24.bg.

Мариана: Спрях сушито и суровите яйца, пийте бира, когато ви е лошо

След като разбрах, че съм бременна, почти веднага се допитах до моя близка - лекар, има ли храни, които трябва да избягвам, и трябва ли да спазвам режим на хранене. По неин съвет, а и след проучване из интернет и няколко книги в общи линии ограничих или намалих следните няколко храни и напитки: За начало

спрях да ям сурова или

недобре изпечена риба,

както и риба с високо съдържание на живак.

Махнах от менюто и морски дарове. Колкото и да ми беше вкусно сушито и на моменти да ми се дояждаше много, напълно го елиминирах от диетата. За съжаление, суровата риба може да предизвика сериозни бактериални инфекции, които да засегнат както майката, така и плода. Намалих хапването и на риба тон. Тя се оказа, че е с доста високо съдържание на живак, който в големи количества може да бъде силно токсичен и да предизвика проблеми. От друга страна, всички препоръчват да се хапва риба, защото тя е богата на омега-3 мастни киселини - много важни и полезни за здравето. Затова включих в менюто поне веднъж в седмицата добре изпечена и без високо съдържание на живак риба, например котлет от сьомга или филе от бяла риба. Премахнах и не добре изпеченото или сурово месо по същата причина - бактериална инфекция!

Без сурови яйца

Яйцата са важна част от диетата на една бременна, но добре сготвени. Въпреки че яйцата, които се продават по магазините, са минали всякакви проверки, все пак не е изключено да са заразени със салмонела. Предпочетох да не рискувам и избягвам например рохките яйца.

Приключих и с

меките сирена

- пак поради възможността за наличие на бактерии и опцията за неприятности. Препоръчаха ми да избягвам всички продукти от непастьоризирано мляко.

В обобщение, спрях да ям всичко, което е сурово и е от животински произход.

Намалих и

кофеина!

Почти не познавам човек, а и аз в това число, на когото първата му работа сутрин да не е да си включи кафе машината, за да си направи кафе. После още едно кафе в офиса и още едно, след като се наобядва, и още едно в късния следобед... По-малко кофеин, по-добре за бебето.

Препоръчителната доза е около 1-2 чаши кафе или 200 мл черен чай, както и ако днес е ден на кафето, чаят остава за утре. Така аз си оставих само сутрешния ритуал на пиене на кафе. Разбира се, и без алкохол, но след като се допитах и до гинеколога, си позволявах по чаша бяло вино или розе. А най-изненадващият съвет, който получих от лекар, беше следният - когато

много ми се повдига

и ми е много лошо,

да изпия чаша бира

За предпочитане е да се избягват и газираните напитки, чипс и полуфабрикати.

Като цяло, здравословното и разнообразно хранене винаги е препоръчително, особено по време на бременност. Хубаво е да се ядат пресни плодове и зеленчуци, варива, ядки, млечни продукти като зряло сирене и кисело мляко и, както вече уточних, добре приготвено месо и риба. От началото на бременността ми започнах да се храня по-здравословно и разнообразно и да обръщам повече внимание на качеството на храната, която приемам.

Маша: Вегетарианството не е опасно, ядките не са причина за алергии

Здравейте, майки вегетарианки. Не! Вегетарианството няма да навреди на вашето бебе. Това е отговорът на въпроса, който и мен, както и вас, предполагам започна да ме вълнува, щом разбрах, че съм бременна.

За вегетарианците правилното и балансирано хранене изисква много внимание и грижи, а когато нещата опрат до изхранването на вашето бъдещо съкровище, трябва да обърнем още повече внимание върху количеството и качеството на храната, която приемаме.

Риба и морски продукти - виж съветите на Мариана, аз също се придържах към тях. Ограничих приема на риба до 3 пъти седмично. Не е необходимо и да се лишавате от удоволствието да отидете на суши ресторант - просто яжте салати и суши без риба и морски дарове. При консумацията на млечните изделия е важно да следим да са приготвени от пастьоризирано мляко, но ако не сте сигурни - може да се застраховате, като ги сготвите, за да убиете бактериите в тях. Сирената и кашкавалите, които спокойно консумирах и се счита, че са безопасни за прием, са:

От твърдите сирена и кашкавали - чедар, халуми, едам, ементал, фета сирене, пармезан и проволоне;

От меките - моцарела, козе сирене, маскарпоне и извара.

Спокойно консумирах кисело мляко, заквасена сметана и течна сметана.

Плодове и зеленчуци - при зеленчуците не съм спазвала ограничения. При плодовете ограниченията бяха в количествата.

Пропускам сладките неща като шоколад, торти, вафли и т.н., понеже не са част от моята диета и не смятам, че са полезни. Според акушерките, които ме наблюдаваха при бременността, прекомерният прием на захар в каквато и да е форма (изключвам излишното качване на килограми, които в никакъв случай не са полезни нито за бебето, нито за майката) води до уголемяване на плода/бебето, а също и до развиване на диабет по време на бременност. Често двете са и взаимосвързани.

Не яжте пържено и

наблегнете повече

на прясната,

печената храна

и тази, приготвена на пара.

Зърнени храни - зърнените храни са незаменим източник на фибри, затова, ако не са част от менюто ви, препоръчвам да се запознаете с рецепти, с които да ги включите, и бихте могли да хапвате с удоволствие.

Ядки - ядките са страхотен източник на полезни мазнини, витамин B и E, както и на фосфор, калий и цинк. Според лекарите, с които се консултирах и съм се съветвала още преди да забременея, високото им съдържание спомага за правилното развитие на плода.

Няма доказателства ядките да са причина за алергии после за бебето, затова не ги премахнах от менюто. Освен правилното и балансирано хранене е хубаво да приемате и добавки за бременни, тъй като бременността е стрес за организма и малко помощ за нас и за бебето не е излишна. На мен лично ми препоръчаха лекари да приемам добавките си сутрин с чаша прясно изцеден портокал за по-добро усвояване на добавките (в началото фолиева киселина, а след това и допълнителни добавки).

Вода - пийте много. През бремеността, както и след като родите, трябва да пиете по 2-3 литра вода на ден.

Кофеин и алкохол - преди да забременея, не с гордост мога да кажа, че консумирах много кафе и се наложи да намаля драстично количествата. Споделям ви просто уравнение - 1=2 (позволено е едно кафе на ден или 2 черни чая).

Как премина храненето при мен през тези 9 месеца?

Повечето жени изпитваме повишен апетит и умора през първото тримесечие. Послушах организма си и през първите 3 месеца приемах повече и по-висококалорийна храна - повече риба, сирена, зърнени храни, ядки. През второто тримесечие организмът ми се адаптира, бях качила малко килограми и влязох в ритъм. Тогава наблегнах повече на плодовете и зеленчуците. Като цяло през второто тримесечие се храних здравословно, както се храних и преди бременността, просто с повишено количесто. През третото тримесечие както при повечето жени апетитът намалява и отново изпитах желание да ям по-калорична храна, но в по-малки количества.