Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) и грипните вируси са отхвърлени като причина за заболяването на Роро Кавалджиев, който почина от дихателна недостатъчност във ВМА, научи 24zdrave.bg. 

Резултатите от изследванията за тези инфекции са отрицателни, потвърди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Там се изпращат материалите за доказване на всякакъв тип вируси, бактерии, паразити и др. 

Синът на Вили Кавалджиев се почувствал много зле на 18 февруари със симптоми на тежка дихателна инфекция с висока температура. Скоро преди това бил в Индонезия, на о-в Бали и имал дълъг престой на летището в Доха. Потърсил медицинска помощ във ВМА на 20 февруари и бил хоспитализиран. Лекуван бил в Клиниката за интензивно лечение (КИТ), където предприели всякакви изследвания и провеждали реанимация. Резултатите за някои инфекции като туберкулоза, които могат да протичат с такива симптоми, били отрицателни.  

Кавалджиев е бил с двустранна пневмония и е починал от дихателна недостатъчност с прояви на полиорганна недостатъчност, обясниха от ВМА. 

По време на пътуването му той бил на рафтинг, падал е във водата и е възможно по този начин да се е заразил с всевъзможни микроорганизми, коментираха инфекционисти. 

"Такава клинична картина и скоротечни протичане на инфекции с фатален край може да предизвика всеки вирус. Вероятността причината да е Близкоизточен респираторен синдром е минимална, тъй като напоследък случаите са концентрирани само в Саудитска Арабия и в 95% от тях заразяването става при контакт с камили", обясни държавният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев, потърсен за коментар от 24zdrave.bg.