Отговорните институции да засилят контрола при проверката на състава на хранителните добавки, призова доц. Асена Стоименова, шеф на агенцията по лекарствата. Това дойде в отговор на предложение от Деан Денев, директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители, контролът по хранителните добавки да премине към ИАЛ.. Това стана по време на дискусия за актуалните проблеми в лекарствената политика на държавата, част от Националната кампания на в. „24 часа” и списание .bg/Иноватор „Новата БГ икономика”, с подкрепата на Софарма и Българска банка за развитие.

„Тези продукти никога не са бил в ИАЛ. Там само се преглежда информацията по опаковката. Не е проблем нормативната уредба, а как се разбира и прилага тя. Не пробем режимът, пробемът е конотрла”, обясни доц. Стоименова. Тя даде пример с хранителна добавка, допусната на българския пазар като лекарствен продукт и изписвана по лекарско предписание. По този случай ИАЛ се е самосезирала и производителят е бил глобен с 30 000 лв.

В отговор на това, че разходите за лечение на населението нарастват, заради по-голямата продължителност на живот, Николай Хаджидончев, председател на БгФарма и изпълнителен директор на „Актавис”ЕАД- компания на „Тева”, Николай Хаджидончев призова за промяна в политиките, насочени към генеричните лекарства.

„Трябва да се потърси вариант, генеричните продукти, които се изтеглят от нашия пазар, заради икономическа невъзможност да се продават, да се работи. Трябва да се преустанови напускането на тези медикаменти от нашия пазар”, каза той НИКОЛАЙ ХАДЖИДОНЧЕВ

НИКОЛАЙ ХАДЖИДОНЧЕВ