Житният режим допринася ли за здравето? Този въпрос зададе чрез постоянната съботна рубрика "Сила за живот" на вестника читателката ни Маргарита Г.  “24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот на

телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected] Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Те не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното здравословно състояние.

Ето и отговорите на трима известни диетолози за житния режим, от който се интересува читателката на "24 часа". 

Първото мнение е на д-р Георги Гайдурков. "Във всяка човешка култура без изключение и във всеки неин исторически период съществува традицията да се провеждат регулярно през годината определени периоди на въздържане от храна. Те представляват естествено продължение на цикличността в природата, пренесено в полето на човешкия социум и практика. Няма физическа система, функционирането на която да не изисква определени периоди на затишие, покой и възстановяване. По този начин ритъмът на всеки обект, включително от неживата природа, представлява не права линия, а синусоида с колебателен характер. Колкото едно общество исторически е по-близко и по-зависимо от природата, толкова по-ярко изразено е и цикличното начало. Човешкото хранене като чисто биологичен в основата си феномен е особено подвластно на тази закономерност. Различни са само конкретните форми на провеждане на очистващи периоди. В традицията те неизменно са свързани с религията като универсален регулатор на човешко поведение, имат духовни претенции и се наричат пости (от positus - поставен и буден на стража воин). Един конкретен и частен случай на пост е и така нареченият житен режим. У нас е описан от Петър Дънов и в най-популярната му версия се състои в следното: дневната порция е 100 грама измито от вечерта и полято с вряла вода бяло грухано жито. Лагерува в термос до сутринта, когато първо се изпива водата, а след това житото се разпределя и изяжда на три порции. Допълнително могат да се консумират до 3 ябълки и 9 ореха на ден. Между храненията се приема свободно най-често преварена вода с лимон (до 1 дневно). Предлага се и мед – до няколко чаени лъжички, като рецептата предвижда да не се добавя във вода, а да се слага на небцето, след което се отпива вода с лимон, задържа се до разтваряне на меда и се гълта. Този пост се провежда от привържениците му обикновено през февруари, веднага след пълнолуние, при намаляваща Луна и се препоръчва да започва в сряда или до 3-4 дни след пълнолуние", казва  д-р Георги Гайдурков в отговор на читателката. 

Дали такъв режим е здравословен?

"От гледище на съвременната наука и опит потребността от циклично разтоварване на организма е категорична. Тялото ни се нуждае от периоди, в които активно да отдели натрупаните особено в края на зимата отпадъчни вещества и екологични замърсители. Но, ако стратегията е една, то тактиката може и трябва да е адаптирана конкретно. Житният режим всъщност е форма на омекотен и популяризиран пост, тъй като строгите форми на въздържание предвиждат и дни без прием на храна и вода (като тримиренето например, познато особено в източноправославната му форма и често практикувано у нас) - напомня за читателите на "Сила за живот" д-р Гайдурков. - Моите лични препоръки във връзка с житния режим са следните:

1. Преди да провеждате подобна диета, се консултирайте с вашия лекар. Житото например е строго противопоказано при глутенова непоносимост, крайната форма на която е целиакията. При налични, особено хронични заболявания, при прием на медикаменти режимът може да се окаже контраиндициран и лекарат ви да предложи друга форма на разтоварване и прочистване на организма.

2. По времето на Дънов у нас е непознат лимецът, който е с по-нежно целулозно съдържание и различен състав на глутена (глиадини и глутенини). Има предимства пред масово използваните знес сортове пшеница.

3. Заливането с гореща вода в случая е необходимо и неслучайно. По този начин се деактивират и неутрализират трипсин-инхибиторите по повърхността на семето, като негова естествена защита. Това предотвратява възможното подуване и газове.

4. По време на всяко разтоварване и прочистване на организма в първите дни често се наблюдава т.нар. ацидозна криза – реакция, която се проявява най-често с главоболие. Тя е естествен феномен, който не налага прекъсване на режима. Предизвикан е от изтеглянето на по-голямо количество отпадъчни вещества на обмяната от клетките и постъпването им в кръвната циркулация. В този начален период концентрацията на кисели метаболити като пикочна киселина, креатинин, билирубин и много други в периферната кръв е по-голяма. На това физиологично вкисляване се дължи и “киселото настроение”, което можем да изпитваме. То отминава за около три дни.

5. Не смесвайте в никакъв случай на един прием житото с ябълките и меда! Резултатът е ферментация (бактериален растеж с образуване на газове и алкохол в стомаха и червата). За избягване на това добавяйте по щипка джинджифил към семето, както и към водата. Орехите се съчетават отлично и се допълват като състав с житото.

6. Излезте от режима плавно, в рамките на няколко дни, като включите сурови зеленчуци – моркови и други, сурови ядки – бадем, шамфъстък, сусам (смила се) и други (без фъстъци, ленено семе и чия, които подуват). Ползвайте плодовете само на гладно, между храненията. Включете зърнени безглутенови варива: киноа, царевица, елда, кафяв ориз сорт “Басмати”, както и добре сварени бобени култури – леща и др. По време на захранването – без сол и добавена мазнина! За целта ползвайте авокадо, смлени ядки, подправки, лимон, стъблена целина (селъри), като в сока й може да сварявате и посочените култури."

Д-р Людмила Емилова смята, че пречистването с умерена консумация на жито е полезно за здравето и за постигането на така дефицитната в наше време хармония на духа. Цитира създателя на уникалната система Петър Дънов: “Всякога гледай с радост на живота, защото радостта е светлината на душата.”

"А точно тези простички и универсални ценности са загърбени в последните години - коментира за читателите на "24 часа " д-р Емилова. - Между сигурните пътища за връщането им е предписанието на Учителя за пречистване на тялото и духа със 100 грама жито, покрито с 1 литър вряла вода в плътно затворен термос за една нощ; 3 супени лъжици мед; 3 ябълки и 9 ореха, разпределени на 3 приема през деня. За ефектите на тази програма допринася и подборът на годишното време за изпълнението й. По предписание на Петър Дънов тя е ориентирана според лунните цикли - след пълнолуние (тази година 11 февруари) преди пролетното равноденствие и винаги е в близост до великденските пости. За модерния градски човек житният режим е спасение от принудителното зимно обездвижване, последиците от отрупаните празнични трапези и ограниченото слънчево греене. Ползват се и само родни продукти, които можем да подберем от гарантиран източник."

Известната лекарка споделя наблюденията си, че в последните години все повече хора заместват груханата хлебна пшеница с лимец. Тази хилядолетна култура има неоспорими предимства и наистина употребата й повишава ефекта от режима. Лимецът е диплоидна пшеница, определяна като прародител на модерните сортове жито, днес отглеждани индустриално. Глутенът в него не е така агресивен поради вида на глиадина в състава му. Притежава максимално количество микронутриенти на калория и е по-активно насищащ. "Ако разполагате с подходящо място, може да си отгледате лимец и сами. В нашата селска градина сме посели лимец още преди 5 години", разказва д-р Емилова. Оценката й за житния режим е, че тя се вписва в националната ни традиция и се радва на все по-голяма популярност. "Но е добре да не залагаме само и единствено на интернет съветите. Самият Дънов никога не е бил краен и е разглеждал всеки отделен човек като център на вселенска система. Много мои пациенти спазват житната програма и споделят, че им действа окриляващо. При всеки обаче има и особености. Могат да се получат оплаквания от главоболие, отпадналост, налепи по езика и др. Но тези признаци на дезинтоксикация не бива да ни разколебават, защото са израз на прочистване. Освен това орехите, включени в програмата, през този сезон може да са гранясали, ако не са съхранявани правилно. Внимателното им избиране ще ни предпази от дискомфорт.

Не бива да се прекалява с продължителността на еднообразното хранене, за да не отидем в другата крайност и да предизвикаме дефицити в организма си. Според съветите на Дънов житната диета е 10-дневна и това е добре премерен отрязък от време за спазването й - съветва д-р Емилова читателите на рубриката за здравословен живот на вестника. - Захранването след житния пост се прави с т. нар. ангелска супа. Към нейното съдържание от картофи и моркови в никакъв случай не бива да се добавя сол още с първия прием, за да не стане супата дяволска. Солта би предизвикала отоци около очите и глезените, рязко повишаване на теглото и високо кръвно налягане.

За подобряване на вкуса по желание вместо сол може да прибавим сока от 1 лимон.

Много важно е по време на поста да се избягват тежки физически натоварвания, както и стресови ситуации, водещи до психическо изтощение. Това освобождава стресови хормони в тялото, принуждава клетките да работят на авариен режим и спира дезинтоксикацията. Най-добре е човек да си даде почивка и да прекара режима на спокойно място с чист въздух и приятна атмосфера. Звучи трудно осъществимо при днешния ритъм на живот, но резултатите си заслужават. И най-важното - да сме позитивни и усмихнати на света, защото радостта и любовта го правят прекрасен."

Диетологът д-р Светлана Моминска изтъква, че жиитният режим, както много неща в живота, буди разностранни коментари, защото никъде не е записан и не е проповядван приживе в беседите от Учителя. "Режимът започва да се практикува в Бялото братство години след смъртта на Петър Дънов и затова навярно са различните му варианти. Факт, който доста хора не знаят, е, че по същността си житният режим се състои от 30 дни - 10 дни подготовка (включваща елементи на диета), 10 дни житна диета и 10 дни захранване (отпостване). Провежда се единствено през февруари, като началото и краят му се прецизират спрямо Луната и целите му са далеч по-различни и възвишени от свалянето на наднормено тегло. За хората, прилагащи по убеждение този режим в комплексния му вид, това е духовна и житейска осъзната необходимост, която по думите им доставя духовно и физическо здраве. Ако това е търсената крайна цел, то отговорът на вашия въпрос е “да” без повече коментари. Ще коментирам само житната диета, която много нашумя през последните години като диета за редукция на излишните килограми. По своя смисъл, извадена от целия режим на Петър Дънов, диетата не кореспондира със замисъла и целта на житния режим. Който желае, може да я прилага не само през февруари след пълнолуние, а когато си пожелае през цялата година. Затова може да се срещнат най-различни варианти на диетата, като се почне от продължителността - 3, 5, 10 дни, вида на пшеницата - грухана, цяла, пшенични кълнове, лимец, спелта и дори елда (елдата не е зърнена култура), количеството пчелен мед за деня: 50-100 грама и дори неограничено (?!), с лимон и без лимон... Колко трябва човек да е непросветен, за да разчита, че като яде неограничено количество мед, може да отслабне? Отново стигаме до океана от информация, която ни залива, и невинаги се ориентираме кое е вярно и кое - не."

От позицията на лекар д-р Моминска се обръща към читателите на "24 часа", които имат деца, дори да практикуват този режим (и други алтернативни режими и диети), да не подлагат на диета децата си. И допълва: "Децата се нуждаят от здравословно, разнообразно и пълноценно хранене и волни детски игри, а не от диети. Същото се отнася и за храненето на бременните и кърмачките. Дори да изповядвате и практикувате идеите на Петър Дънов, не прилагайте житната диета в този вариант. Нейните елементи: пълнозърнести култури, ядки, пчелен мед и пресни плодовеь трябва да се само част от пълноценното ви разнообразно хранене. Кърмещите майки с успех може да консумират за повишаване на количеството на кърмата 3 пъти на ден 40 минути преди кърмене по 1 чаена чаша добре сварено подсладено жито с добавени смлени орехи. Нездравословното хранене по време на бременност и кърмене във всички случаи води не само до влошаване на здравето на майката, а и на детето. Не са малко случаите на тежко увредени деца в резултат на непълноценно хранене и нездравословен начин на живот на майката по време на бременността, което остава съдба на семействата за цял живот."

"За тези, които искат да научат повече за хранителната стойност на житната диета: въпреки неоспоримия факт, че диетата е изградена само от природни, необработени продукти, тя е нискокалорична (около 1700 ккал на ден), монокомпонентна (няма разнообразие на продукти), небалансирана (ниско съдържание на белтъци - 12%, при голямо съдържание на въглехидрати - 67%). Този начин на хранене не се толерира от диетолозите за повече от 5 последователни дни, защото след 10 дни на тази диета може да си предизвикаме здравни неблагополучия поради непълноценното хранене (липса на пълноценни белтъци, витамини и минерални соли), което не оправдава загубата на няколко килограма - обяснява д-р Моминска. - Така че, ако твърдо сте решили да прилагате тази диета, разумно е тя да е не повече от 5 дни. При тфази диета не може да се очаква голяма редукция на теглото, защото е краткосрочна, калорийният внос не е от критичните, а приемът на въглехидрати - доста голям. Това се доказва и от практиката."

От всички мои познати, прилагали тази диета, никой не е махнал от себе си повече от 3, най-много 5 килограма, споделя специалистът по хранене. Припомня за читателите на рубриката "Сила за живот", че при умело съставената индивидуална балансирана диета успехите са минус 2,5-3 килограма за 10 дни, като диетата (без глад, а се храните с предпочитани от вас храни) може да продължи до постигане на желания краен резултат. При житната диета това не може да се приложи.

"Опитът на мои познати, споделили за ефекта на тази диета, ме задължава да съобщя, че на фона на незначителния спад в теглото една дама е наедряла в бюста, а друга в бедрата. Наедряването на бюста може да се обясни, като си припомним,че на кърмачките за стимулиране на кърмата препоръчваме варено подсладено жито с орехи - разказва д-р Моминска. - Житната диета в никакъв случай не трябва да се прилага от болни с диабет. Това го подчертавам, защото в статия в интернет, посветена на тази диета, беше написано, че “поради ниския гликемичен индекс на пшеницата житната диета е подходяща и за хора, страдащи от диабет”. Всеки обучен диабетик знае принципите на хранене при това заболяване, но съм длъжна да обърна внимание и на този факт. Друга група болни, които с цел запазване на здравето си и избягване на усложнения, не трябва да прилагат житната диета, са тези със заболявания на стомашно-чревния тракт (цьолиакия, гастрит, язва, дивертикулит, колит и пр.). Непоносимостта към глутена радикално отхвърля пшеницата като част от диетичния режим на болните от цьолиакия. Твърдите обвивки на житото и орехите, независимо от богатството на влакнини, гарантирано ще предизвикат рецидив на язвената болест, дори и да сте в ремисия. Това е другата страна на връзката здраве - житна диета, а изборът е ваш."