Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на университетската Александровска болница, отговаря на въпроса на Иванка Димова

Брадавиците са вирусни заболявания на кожата, които се причиняват от човешкия папиломен вирус, най-често тип 2 и 4. Основно се разполагат по крайниците – длани, пръсти, стъпала.

При лечението на брадавиците се използват много медицински, но и много алтернативни методи.

На първо място е възможно брадавиците да изчезнат спонтанно.

Според статистиката

около 30% от брадавиците

(една трета от случаите)

могат да се развият

обратно в рамките

на 2 години

За съжаление, няма критерии по които да познаем коя точно от брадавиците ще изчезне. И коя ще стане по-голяма или ще даде начало на множество други брадавици, разпространени по цялото тяло.

В медицината за лечение на брадавиците най-често се прилагат препарати със салицилова киселина. Те обикновено се купуват без рецепта и се използват вкъщи. Препоръчително е в тези случаи околната кожа да се намаже с обикновен крем и по този начин да бъде предпазена.

Препаратите, съдържащи трихлороцетна киселина, 5-флуоро-урацил или подофилин, изискват медицински персонал, който да приложи лечението.

Течният азот също е утвърден метод. Приложен върху кожата, той е подходящ за лечение на обикновени и плоски брадавици, мазоли и сенилни кератози. За успешно лечение често са необходими няколко процедури.

От по-новите технологии въгледвуокисният лазер е високоефективен. При приложението му брадавицата се “изпарява” и на нейно място остават червенина и лек дискомфорт, който изчезва в рамките на няколко дни. 

При единични малки брадавици или молуски е възможно да се извърши и отстраняването им с кюрета. Ако външното лечение е неефективно, се използва инжектиране в брадавиците на различни вещества. 

Успехът варира и различните проучвания на тези методи показват излекуване между 33 и 74% от пациентите.

В някои случаи се прилага и вътрешно лечение. Лекарствата, които се използват, имат имуномодулиращо действие, но сравнително ниска ефективност.

Алтернативното лечение на брадавици включва множество методи от народната медицина като превръзки с тиксо, приложение на растителни екстракти, прополис, ехинацея, урина, пресен чесън, парченца ананас, масло от чаено дърво, алое и много, много други. В тази група безспорно влизат и компресите с оцет, както и тези с пресен зелев сок.

Много лечители са убедени в психо-соматичното повлияване на брадавиците, както и във факта, че ако се унищожи първата - “майчина”, брадавица, останалите изчезват от само себе си. Привържениците на тези методи препоръчват хипноза, леене на куршум, връзване на конец от дрехата на пациента върху дърво, което расте около кладенец, и т.н.

Всички изброени методи

са с недоказано

(и необяснимо!)

действие

Успехът им в повечето случаи се дължи на споменатото спонтанно изчезване на брадавиците след известен период от време, както и на подозираната психо-соматичната природа на заболяването. Все пак да не забравяме, че

понякога вредата

от подобно лечение

може да бъде по-голяма,

отколкото наличието

на самите брадавици

На читателите, които вече скептично се усмихват, нека припомним част от рецептите за премахване на брадавици, които си разменят Том Сойер и Хъкълбери Фин:

“Трябва да отидеш съвсем сам вдън гората, където има пън с гнила вода, и точно в полунощ да кажеш:

“Ечемик, ечемик индианци те яли,

гнила вода, гнила вода,

брадавици бегали.”

После бързо си тръгваш и извървяваш единайсет крачки със затворени очи, а след това се завърташ три пъти и се прибираш и не проговаряш на никого.

Защото проговориш ли, магията се разваля.”

Както се вижда, от времето на Марк Твен до днес алтернативните методи не са изгубили своята популярност и колорит.

Дали да им се доверим? Изборът е личен, но нека спазваме основното правило в медицината

Primum non nocere! (С каквото и да лекуваш, първо не вреди!)