При изява на гена iRHOM2 хората са склонни и към тумори на хранопровода.

Учените от университета “Куин Мери” в Лондон откриха, че хроничното удебеляване на кожата на ходилата, а понякога и на дланите на ръцете, за което привидно няма причина, може да бъде свързано с определен вид рак на хранопровода.

Уплътненията по ходилата

приличат много на

старите загрубели

мазоли, но обхващат

обширна площ.

Често е засегната не само петата, а и целите стъпала. При стъпване твърдите участъци причиняват дискомфорт, граничещ с болка. Обикновено за това обвиняваме ходенето с обувки на бос крак, дългите преходи, набиването на петите, напредващата възраст, която прави кожата по-суха.

Оказва се, причината може да не е толкова безобидна, колкото се допуска обикновено. Осбено ако едновременно се появят други симптоми като затруднено преглъщане, връщане на храна, безапетитие и загуба на тегло.

Медицината определя кожния проблем с удебеляване и вроговяване на кожата в голяма дълбочина като кератодермия. При някои хора тези прояви са толкова изразени, че хората са

принудени буквално

да изрязват пластове

“мъртва” кожа.

Пряката причина за това неестествено втвърдяване е изявата на гена iRHOM2. Учените доказват лабораторно, че това има важна роля за дебелината на кожата на дланите и стъпалата.

iRHOM2 контролира количеството на влакнестия белтък кератин - основен компонент на клетките на епитела.

При изследването учените доказват, че при потискане на гена опитните мишки се отличават с много тънка и еластична кожа. А при хората изявата на гена води до формиране на много дебела и твърда повърхност на ходилата и дланите на ръцете. Като изненадващо се оказва, че същите хора развиват рак на хранопровода.

Откритието може да тласне напред превенцията и лечението на рака на хранопровода. А също да даде нови идеи за намиране на успешни

терапии при

заболявания на

кожата, свързани с

преждевременното

умиране на клетки

като например при псориазиса. Както и за по-ефективен контрол на т.нар. слънчеви кератоми с удебеляване на най-изложени на ултравиолетовите лъчи места. И особено за предотвратяването и лечението на видовете рак на кожата, при които клетките се израждат подобно на вроговявания.