440 жени минаха на безплатен профилактичен преглед на млечната жлеза в рамките на едноседмичната кампания, организирана от МБАЛ-Варна към Военномедицинската академия, съобщиха оттам. Карцином е открит при 9 жени. 

Инициативата е във връзка с нарастващата честота на заболяванията на млечната жлеза, а консултациите, включващи физикално и ехографско изследване, бяха направени от доц. Румен Филипов от Клиниката по обща хирургия в МБАЛ-Варна към ВМА.

Ракът на млечната жлеза е най-честото онкологично заболяване при жените в България. Около 4000 жени получават тази диагноза у нас годишно, а около 1200 умират от заболяването.

Най-често диагнозата рак на гърдата се поставя на жени над 40-годишна възраст, а мъжете с рак на гърдата се диагностицират средно на 68-годишна възраст.

Ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване, напомнят от ВМА. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци и затова жените периодично трябва да ходят на профилактичен преглед.