С настъпването на новата година много хора започват да мислят как да подобрят своя живот, пише "Business Insider". Един от най-важните фактори е здравословното ни състояние.

Разбира се, то няма как да се подобри само за ден, но ако следваме някои от тези практики, със сигурност с времето ще започнем да се чувстваме все по-добре.

Трябва да пием много вода.

Водата е от съществено значение за човешкия организъм. Тя регулира формата на всяка клетка в телата ни. Специалисти препоръчват нейния прием и в случаи, свързани с борба с килограмите. Замяната на чаша сода с негазирана вода ще ни спести 240 калории. Добре е да хидратираме нашия организъм най-вече с вода, а ако ни се струва безвкусна, можем да добавим парченце лимон, лайм или краставица към нея.

Не трябва да приемаме само един вид течности.

Приемът само на един вид течности, без значение дали това е вода, сок или нещо друго, може да доведе до здравословни проблеми. Спад в нивата на кръвната захар, нездравословни навици и промени в настроението са следствията, които се наблюдават при консумацията на еднообразни напитки.

Трябва да загърбим натрия.

Според проучване 89% от възрастните приемат прекалено много натрий. Прекомерната употреба на сол довежда до подпухналост и подуване на корема. Освен това натрият задържа водата в тялото ни, така че ако успеем да намалим приема му, ще се чувстваме доста по-добре.

Не трябва да изключваме множество хранителни групи от менюто си.

Има разлика между това да се откажем от храни, с които прекаляваме, и да изключим от менюто си цели хранителни групи. Диетите разчитат на избягването на определени съставки като захар и глутен, които могат да бъдат заменени с такива, много по-здравословни, като мед и царевични продукти.

Трябва да изпълним менюто си с фибри.

Броколите, чушките и брюкселското зеле са перфектен източник на ключови витамини и хранителни вещества, включително и фибри, които ни помагат да се чувстваме сити и удовлетворени до следващото ни хранене. Като цяло растителните продукти (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови култури, ядки и семена) са препоръчителни за набавянето на допълнителни фибри.

Не трябва да разчитаме на хранителни добавки.

Проблемът с хранителните добавки е, че често за направата им се ползва храна, от която накрая се извлича само една съставка. Това е добре за продукти като какаото на прах, което наистина съдържа хранителни вещества, но не трябва да се приема като основна част на хранителния ни режим.

Трябва да внимаваме с големината на порциите.

Размерът на порциите значително се е увеличил. Средната ни порция на ядене е нараснала със 138% от 70-те години до сега. Ето защо е нужно да бъдем внимателни по отношение на количеството храна, което приемаме. Вместо да преяждаме, можем просто да си отделим останалото за по-късно.

Не трябва да се фокусираме прекалено много върху калориите.

Прекомерното следене на калориите, които приемаме, може да се окаже опасно. Това най-вече се отнася до вечерите, в които хапваме навън. Повечето нискокалорични ястия съдържат доста натрий, който задържа водата в тялото ни и ни подува. Освен това постепенното сваляне на килограми е много по-здравословно, отколкото загубата на солидно тегло изведнъж.

Трябва да мислим позитивно.

Позитивното мислене относно храненето и доброто ни здравословно състояние може да спомогне мотивацията на хората, за да започнат да се хранят по различен начин. Добре е да се фокусираме върху продуктите, които са полезни и можем да приемаме, а не върху забранените в диетата ни. Така ще се чувстваме много по-удовлетворени.

Не трябва да очакваме чудеса.

Важно е да бъдем реалисти. Правилното хранене за една седмица не може да противодейства на приема на мазни храни в продължение на години. То ще започне да оказва положително влияние върху процесите на организма ни, но това става с времето.

Превод и редакция: Зорница Йосифова