Д-р Емилия Бенова

Стомашните разстройства се срещат често при грешки в хранителния режим, при вирусни и бактериални инфекции. Сред най-честите оплаквания, свързани със здравето, е коремният дискомфорт. Той може да се прояви по различен начин - като колики, газове, присвиваща болка, подуване, тежест след нахранване, чувство за празнота в стомаха.

Най-важното е при болки в корема да се разграничи дали те са предизвикани от сериозна причина, която изисква спешни изследвания и лечение, или става въпрос за функционални нарушения на храносмилателната система, които, макар и много неприятни, не застрашават живота и здравето, но нарушават сериозно всекидневните активности.

Като правило за децата преглед при педиатър или хирург е задължителен.

При възрастните изчаквателното поведение е по-допустимо. Повръщането или изхождането на кръв винаги изисква сериозно и спешно уточняване. Същото се отнася и за изхождането на черни лъскави материи. Обилното повръщане и невъзможност за приемане на каквато и да е храна и течности, съчетано със силни болки и втвърдяване на корема, също изисква моментално посещение при лекар.

Здравите хора на средна възраст трудно се обезводняват и могат да изчакат как ще се развие състоянието им за 24-48 часа, като пазят диета, приемат пробиотици и пият леко подсладени и леко осолени течности.

За децата и хората в третата възраст трябва да се реагира по-бързо заради опасността от дехидратация.

Дискомфортът, причинен от функционални разстройства, се познава по това, че тежестта и болката, макар и силни на моменти, преминават бързо и спонтанно. Често са съчетани с къркорене на червата (метеоризъм), оригвания и чувство на пълен корем. Това състояние е характерно за динамичните и активни хора, които често работят под стрес и имат хаотичен хранителен режим.

За преодоляването на функционалните разстройства на първо място е важно да се въведе ред в храненето. Не пропускайте закуската и обяда с готвени храни. Храненето на крак и за по няколко минути натоварва силно стомаха и червата. За намаляването на спазмите и газовете ограничете грубите сурови храни, както и бобовите култури.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
* (Няма да бъде показвана)
* *