Тя има характерен стряскащ родителите обрив, протича леко, рядко се налага симптоматично лечение

Проф. Галя Ганчева е инфекционист в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" – Плевен. Тя е ръководител сектор "Инфекциозни болести" в Медицинския университет в Плевен.
Научните интереси са: лептоспироза; остри бактериални и вирусни чревни заболявания; инфекции на централната нервна система; нововъзникнали и възвръщащи се инфекциозни заболявания; остри вирусни хепатити; инфекции, причинени от херпесни вируси; аденовирусни инфекции; сепсис.
Проф. Галя Ганчева е член на лигата "Лекарите, на които вярваме" на "24 часа".

12-годишният Георги от София има червен обрив по тялото. Не прилича на скарлатина, морбили или варицела. Не е бил контактен и с болни от шарка деца. Не го сърби. Прилича по-скоро на алергия или обрив от претопляне. Няколко дни приема противоалергичен препарат, но ефектът е нулев. Появата на обрив тревожи родителите. Всяка майка знае, че той трябва да бъде уточнен от специалист, защото може да е причинен от инфекция.

Петата шарка е, казва след преглед личната лекарка.

Напоседък това е рядко срещано вирусно заболяване. В последните два месеца съобщават за случаи в района на Благоевград. Има характерен обрив, но рядко се налага провеждането на симптоматично лечение.

Опасна ли тази болест, как се лекува, питаме инфекциониста проф. Галя Ганчева от Медицинския университет в Плевен.

Няма болест пета шарка, вероятно е лапсус на колегата. Терминът е Пета болест - историческо понятие, датиращо от времето, когато обичайните кожни заболявания са се изброявали по цифри, не по имена.

Името Пета болест идва от списъка причинители на обриви при детски заболявания,

който включва морбили (на първо място), скарлатина (втора), рубеола (трета), болестта на Дюк (четвърта, но вече все по-широко не се признава като отделна), и exanthema subitum, roseola infantum (шеста).

За щастие на родителите, Петата болест обикновено протича леко и изчезва понякога сама по себе си, а има и деца, които дори да не показват признаци, че са болни.

Петата болест е вирусна инфекция, която може да доведе до симптоми, подобни на настинка, и яркочервен обрив по лицето и тялото при кърмачета, малки деца, а в някои случаи и при възрастни.

Причинител на болестта е човешкият парвовирус В19

Той се предава от човек на човек чрез дихателни секрети, слюнка и слуз. Децата често кашлят и кихат, без да покриват устата си, и обикновено не мият редовно ръцете си.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е между 4 и 14 дни

Обичайно инфекцията протича без забележима клинична изява. В случаите, когато има такава, заболяването преминава през няколко етапа. В стадия на вирусната репликация преди появата на характерния обрив могат да се наблюдават болки в мускулите, лека кашлица, гадене, конюнктивит, ринит.

Началото на обрива може да се съпровожда със субфебрилна температура

Еритемният обрив се среща само в 15-20% от случаите и започва от лицето като зачервяване на бузите и корена на носа и блед триъгълник около устните, върха на носа и брадичката (пеперудообразен обрив).

След около 24 ч се разпространява по външните повърхности на крайниците и седалищната област.

Постепенно еритемните петна се разширяват в периферията и избледняват в центъра, като формират типичните обривни елементи с форма на пръстени, гирлянди и мрежи. Общото състояние на пациентите е добро или леко увредено, рядко има усложнения.

При възрастните има по-сериозни симптоми - болезнени или подути стави.

Какво е лечението?

Най-често болестта може да се овладее вкъщи

Ако има температура или болки, се използват медикаменти с ибупрофен, ако детето не е под 1 годинка. За обрива се използват леки кортизонови кремове или антихистаминови препарати.

Как да предпазите малчуганите?

Децата да спазват дистанция от кашлящи и кихащи - това трябва да им се напомня. Покажете им как правилно се мият ръцете и как да използват лакътя при кихане и кашлица. Ако детето се зарази и прекара вируса, добрата новина е, че изгражда антитела и

не е възможно повторното му разболяване от Петата болест

Защо в последните години се появяват позабравени болести?

След края на масовото разпространение на COVID-19, обичайни вируси, познати от години на човечеството, се държат странно. Наистина се появиха позабравени инфекции. Причината е, че доскоро мерките срещу коронавируса действаха като превенция и за останалите заболявания.

Това води след себе си друг проблем – при ограничаване на обичайни заболявания като грип, шарки и др., колективният имунитет на обществото пада. Това е така, защото хората не се сблъскват с обичайните патогени толкова често.

Обривите при Петата болест се разпростират по цялото тяло.
Обривите при Петата болест се разпростират по цялото тяло.