Мощността на скенера ще позволи да осветят непознатите механизми за развитие на болести като алцхаймер или паркинсон

Най-мощният апарат за ЯМР в света направи първите си снимки на човешкия мозък, като учените се надяват, че той ще им помогне много за борбата с болестите в него като Алцхаймер и Паркинсон.

Учените от френската комисия за атомна енергия (CEA) за първи път използваха машината върху тиква през 2021 г., но съвсем скоро получиха разрешение от медицинските власти да снимат и хора.

През последните няколко месеца напълно здрави доброволци са били тествани в машината, която се намира в предградието на Париж - Плато дьо Сакле, където са разположени много университети и технологични компании.

“Разполагаме с ниво на прецизност, което не е достигано до момента от СЕА”, твърди физикът Александър Вино, който работи по проекта.

Магнитното поле, с което работи скенера, е невероятните 11,7 тесла. Това му

позволява да прави снимки 10 пъти по-прецизни от тези на нормалния болничен апарат,

който рядко работи с повече от 3 тесла. И разликата е огромна.

“Тази машина ни позволява да видим малките кръвоносни съдове, които захранват церебралния кортекс на мозъка или пък детайли от малкия мозък, които до момента бяха скрити”, обяснява Вино.

“Прецизността на скенера е просто трудна за вярване. За първи път в света ще можем да засичаме и лекуваме патологиите в мозъка”, заяви министърът на развитието на Франция Силви Ретильо.

В цилиндъра на скенера, който е 5 на 5 метра е монтиран супермагнит, който тежи 132 тона и се захранва с 1500 ампера. Отворът за пациенти е 90 см.

Дизайнът е плод на 20 години работа на френски и германски инженери

Кръстен е на ирландската принцеса Изолда, тайната любима на корнуолския рицар Тристан.

В момента САЩ и Република Корея разработват подобни апарати, но все още са далеч от снимането с тях.

Една от главните цели на толкова мощен скенер е да подобри разбиранията ни за анатомията на мозъка и кои части от него се активират в различни обстоятелства. Учени вече използваха ЯМР, за да покажат как той разпознава различни неща - лица, места, думи и точно кои региони на церебралния кортекс заработват в такива ситуации.

“Мощността е необходима, за да разберем отношението между структурата на мозъка и неговите конгитивни функции

- например като четем книга или смятаме наум”, смята научният ръководител на проекта Никола Болан.

Учените се надяват, че мощността на скенера ще им позволи да осветят механизмите, които водят до заболявания като Алцхаймер или Паркинсон, както и психологични състояния на депресия и шизофрения.

“Например, ние знаем, че точно определена част от мозъка - хипоталамуса, се засяга при Алцхаймер. С новите снимки се надяваме да разберем както точно работят клетките в тази област на церебралния кортекс”, вярва ученият Ан-Мари Етинюв.

Изследователите се надяват, че ще успеят да проследят как се разпространяват лекарства срещу биполярно разстройство в мозъка. Най-често то се лекува с литий.

Силното магнитно поле ще даде по-ясна картина точно как лития се разпространява в мозъка. Така ще може да се разпознава точно при кои пациенти подобно лечение ще реагират добре или зле на подобно лечение.

“Ако разберем повече за тези тежки болести, ще можем да ги диагностицираме по-рано и следователно да ги лекуваме по-добре”, допълва Етинюв.

В близко бъдеще нормални пациенти няма да могат да използват мощността на “Изолда”, за да видят какво се случва.

“Тя не е предназначена за клинични изследвания, но всичко, което разберем, след това ще предоставим на болниците”, категоричен е Болан.