Съставка на какаото действа противовъзпалително и разгражда мазнини, показа проучване

Шоколадът е една от най-примамливите храни, особено ако се борите с наднормени килограми. Заради високото съдържание на калории обаче повечето диети напълно го забраняват или пък го ограничават до малко парченце на ден. А всеки знае, че шоколадът може да ви избави и от най-вкиснатото настроение. Така че колебанията дали трайно да присъства в менюто ни, или напълно да бъде изхвърлен, са големи и учени продължават да изследват ползите и вредите от яденето му.

Наскоро китайски изследователи публикуваха свое проучване, което показва, че шоколадът е изключително полезен за здравето и дори може да помогне за намаляване на теглото. Екипът на Университета в Джънджоу е тествал конкретно въздействието на една негова съставка – теобромин. Това е вид кристален алкалоид, намиращ се в какаото, който има ефект като кофеина, макар и по-слаб. Открит е за първи път през XIX век в какаовите зърна и още тогава учени подозират, че може да има по-голямо въздействие върху човек, отколкото просто да го ободрява. Тестван е като част от лечение на сърдечносъдови заболявания, хипертония и артериосклероза. Проучвано е въздействието му върху мишки и зайци с вродени дефекти. Така, освен положителни промени върху здравословното състояние, е забелязано и намаляване на теглото при някои животни след принудителна консумация на теобромин.

Стъпвайки на тези резултати, китайските учени сега са изследвали как той се отразява на когнитивните функции. Открили са, че теоброминът демонстрира неврозащитни свойства. Има способност да

предотвратява увреждането на невроните

и подобрява двигателната памет, което ги кара да мислят, че може да предпази хората от болести като алцхаймер, ако се приема в по-големи количества. Също така да подобри функционирането на черния дроб и бъбреците, тъй като намалява задържането на течности в тъканите и предотвратява образуването на камъни.

“Като се има предвид ниската честота на страничните ефекти и минималното увреждане на човешкото тяло при подходящи дози, теоброминът и неговите производни показват обещаващо въздействие като ефективни средства за предотвратяване на мозъчни разстройства, представяйки значителни перспективи в областта на медицината”, пишат учените.

Въпреки че може да изглежда нелогично, яденето на шоколад е в състояние да намали вашето тегло. Причината е, че теоброминът помага на тялото да разгражда мазнини. Трябва обаче да се знае, че количеството му е съвсем малко в сладките изкушения. Някъде между 0,5 и 2,7% е съдържанието на теобромин в тъмния шоколад, а в белия почти го няма. Затова учените предупреждават, че е необходимо да се приема като хранителна добавка или част от лекарство, а не човек да се тъпче със сладки неща с идеята, че така подобрява здравословното си състояние и може да отслабне.

“В ежедневието теоброминът може да се използва като здравословна добавка, която помага за регулиране на имунната функция, насърчава метаболизма, разграждането на мазнините и поддържа здравето на сърдечно-съдовата система”, пишат в проучването си китайските изследователи.

Ако все пак решите да правите шоколадова диета, е добре да се придържате към следните количества. Да ядете

по 30 грама шоколад за закуска,

обяд и вечеря с чаша черно кафе, и то за кратък период, най-много за седмица. Твърди се, че така може да отслабнете между 3 и 6 килограма за седем дни, но рискът от бързо връщане на теглото е голям, когато отново правите обичайното си хранене.

На практика шоколадовата диета е вид гладуване, което често се предприема с цел бързо сваляне на килограми или пречистване на организма. Освен въпросните 90 или най-много 100 грама шоколад на ден нищо друго не се яде. Препоръчва се той да е натурален с високо съдържание на какао и без никакви добавки като ядки и сушени плодове. Някои хора предпочитат да изядат препоръчителното количество на един път, за да практикуват успоредно и така наречения фастинг, при който нищо не се консумира в големи времеви интервали с цел отслабване. Други пък си позволяват по едно блокче на всеки час, за да залъжат чувството на глад. Пиенето на кафе с шоколада се прави, за да се ускори обмяната на веществата и топенето на мазнините. Затова всякакви други течности като вода и чай трябва да се приемат поне три часа по-късно, но в никакъв случай напълно да се отказват, тъй като човек трябва да си осигурява поне литър и половина течности на ден. Не се препоръчва обаче да го прави чрез газирани напитки или сокове, включително натурални, тъй като чрез тях ще бъдат вкарани допълнителни захари в организма. Ако не обича чисто кафе, може да му добави малко обезмаслено мляко.

Диетолози съветват шоколадова диета да се практикува

най-много веднъж месечно,

защото действа доста шокиращо на организма. Освен това не е подходяща за всеки. Категорично трябва да я избягват страдащи от чернодробни заболявания, камъни в жлъчката и диабет. Не се препоръчва и за хипертоници заради голямото количество кафе, което се пие.

Макар учените да са открили, че съдържащият се в какаото теобромин насърчава метаболизма и подобрява действието на имунната система, няма научни доказателства, че шоколадовата диета прави това. Напротив, смята се, че тя лишава тялото от важни вещества, витамини и минерали, след като човек се отказва от всички останали храни. Затова далеч по-добре е парченцето шоколад да бъде подслаждаща добавка към друга по-балансирана диета, съчетана с подходяща физическа активност.