Употребата и сред малките расте, на места търсенето е по-високо от това на бутилираната питейна вода

Да се забрани продажбата на енергийни напитки на подрастващите под 18 години. Това предлагат депутатите от “Продължаваме промяната”-“Демократична България” и ГЕРБ-СДС с промени в Закона за здравето.

Досега в закона бе забранено да се продават тютюневи изделия, но в проекта се добавят енергийните напитки, както и нов член. “Забранява се продажбата, закупуването и предоставянето по какъвто и да е начин, включително и онлайн. Продавачите се задължават да отказват продажбата или предоставянето на енергийни напитки на лице, което не може да докаже, че е навършило 18 години”, гласи той. Според промените трябва да се забрани продажбата в детските градини, училищата, общежитията за ученици и в магазините на разстояние по-малко от 100 м до всяка входна точка на сградите с изключение на университетите.

Половината от децата между 14 и 18 години пият енергийни напитки,

сочи изследване на факторите на риска на здравето на населението през 2014 г. 20,8% от децата между 8 и 12 клас пият енергийни напитки над пет пъти седмично, гласи проучване от 2010 г., проведено от Националния център по опазване на общественото здраве и Университетската болница по педиатрия. 9 на сто от тях пият кофеиновите течности повече от веднъж на ден. 5,7% от учениците от 1-и до 4-и клас консумират над 5 пъти седмично, а процентът при децата от 5-и до 7-и клас е 19.

“Все повече се забелязва консумацията на такъв тип напитки без характерен повод, а по-скоро се пият по всяко време. Това идва и от бързото развитие и разнообразието от вкусове, които се предлагат”, се казва в текстовете на закона. Много от децата ги купували заради вкуса, както и от нуждата от усещане за бодрост и енергия.

Според вносителите на законопроекта кофеиновите енергийни напитки водят до много рискове за децата. Сред тях са

натравяне на организма, затлъстяване и кариеси.

Освен това може да предизвикат нервност, замаяност, безсъние, ускорен сърдечен ритъм, гърчове, тревожност и инсулти. “Тези напитки могат да доведат също до високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, главоболие, стрес и хиперактивност”, гласят още мотивите на законопроекта (виж как енергийните напитки влияят на организма по-долу.)

Заболяванията, които се развиват след прекалена консумация, са миокарден инфаркт, сърдечни аритмии, аортна дисекция и дори смърт

За вносителите на проекта достъпът до течностите е много широк и може да се купят от всякакви места - супермаркети, квартални магазини, спирки, фитнес зали. Има ги във всякакви опаковки, от алуминиеви от 220 мл до пластмасови бутилки по 2 л.

Депутатите напомнят, че в много европейски страни енергийните напитки вече са забранени. В Латвия например те не се продават от 2016 г., а в Литва - от 2014 г. “На места търсенето им е по-високо от това на бутилираната питейна вода”, обясняват народните представители.

 

КАК ВЛИЯЯТ НА ОРГАНИЗМА

Последиците от енергийните напитки за човека са психически и физически, гласят мотивите на законопроекта.

 Могат да причинят усещане за тревожност и стрес

 При хората, пиещи често енергийни напитки, се наблюдават занижени нива на серотонин. Изчерпването на този хормон води до лошо настроение и депресия

 Безсъние и пристрастяване

 Затлъстяване - енергийните напитки притъпяват усещането за глад заради повишаване на адреналина. Големите количества захар в напитките обаче може да причинят нарастване на теглото.

 “Форсират” сърцето, черния дроб, мозъка, бъбреците, храносмилателния тракт и организмът се изтощава

 Причиняват умора, свързана с надбъбречните жлези. Получава се, когато системата на адреналина в тялото се пренатовари от перманентния висок прием на кофеин

 Задух, сърцебиене, превъзбуденост, треперене, стомашно разстройство, болки в гърдите, световъртеж, припадъци, безсъние