Това ще струва 8,4 млн. лв. за тази година и близо 340 хил. лв. за всяко дете

Здравната каса ще поема лечението на пациентите с редки заболявания и след като навършат 18 години. Това решиха окончателно депутатите, като гласуваха на две четения промени в Закона за здравето.

Досега на болните се полагаше безплатна терапия само докато са деца. По данни на здравната каса 25 пациенти ще навършат пълнолетие през 2024 г. и е необходимо да продължат терапията си. Това ще струва около 8,4 млн. лв. за тази година и близо 340 хил. лв. за всяко дете.

Разглеждането на законопроекта отне около половин час в сряда и около него се обединиха от всички партии. Промените обаче включват само хората, които все още не са навършили пълнолетие. А пациентите над 18 г. с редки болести остават без безплатно лечение. Очакваше се между първо и второ четене обхватът на пациентите да се увеличи и да се включат тези, които са навършили пълнолетие, преди законът да влезе в сила. Това обаче не се случи.

Седмица преди депутатите да гласуват проекта в здравната комисия в парламента, “24 часа” разказа историята на детето на Станка Желева, дъщерята на президента Желю Желев. Момичето страда от нарколепсия - едно от най-тежките нарушения на съня и едно от най-редките заболявания. Седем години без диагноза живее Анна Луна, докато родителите ѝ разберат, че страда от заболяването. 8-годишното момиченце изведнъж започнало да става нервно, раздразнително и уморено. Анна Луна заспивала непрекъснато и навсякъде, намалила си успеха, напълняла и рисувала картини с много кръв. И както всички редки болести здравната каса поема лечението на нарколепсия, но само за болните до навършване на пълнолетие.

СТАНКА ЖЕЛЕВА
СТАНКА ЖЕЛЕВА