69% от пациентите с онкологични заболявания у нас доплащат за лечението си. През последните пет години се е наложило да доплатят средно 1495 лв. Най-често те са доплатили за операция и по-конкретно за избор на екип. Данните бяха представени по време на пресконференция „Достъп до онкологична грижа", организирана от „Индекс на болниците".

Националното представително проучване на „Индекс на болниците" е извършено в началото на тази година сред 417 души. 56% от анкетираните са доплатили за операция, като средната сума е била 1732 лв., стана ясно от проучването. Около 41% от онкоболните са доплащали за изследвания, като средната сума там е била 455 лв. За биопсия пари допълнително са давали 25% от пациентите, а средната сума е била 267 лв. Също 25 на сто са доплатили за медикаментозна терапия – медицински изделия, болничен престой, за около средно 651 лв.

55% от хората са направили и други плащания, които обаче са свързани с онкологичната диагноза, те са били на средна стойност от 897 лв. За специализирани хранителни добавки, перука, медицински изделия, естетически интервенции, границите на доплащанията варират от 100 лв. за изделия до 6000 лв. за естетически интервенции.
Онкологичната помощ е в трагично състояние, забравили сме превенцията почти, готови сме да платим повече за късно открити заболявания. Това заяви д-р Мими Виткова. Докато държавата не осъзнае ролята си на регулатор, ще имаме тези тенденции, каза тя.
България е на дъното като разходи за диагностика и лечение, коментира Първан Симеонов от „Индекс на болниците". Страна сме, в която се засича нарастваща смъртност, това е знаков проблем, заяви той.