Украинка получи травма на главата след падане под връх Безбог в Пирин. Планинските спасители от отряда в Добринище получили сигнал за инцидент в неделя следобед. Случайни посетители на едноименната хижа, които били в района, забелязали жена да се търкаля по скалите, а след нея оставят кървави дири и се обадили на Планинската спасителна служба.

"Отидохме на място при жената и видяхме, че има травма на главата. Оказахме й първа помощ и я превързахме, свалихме я с лифта. Тя не искаше да й оказваме никаква помощ, каза, че няма нужда и не ни е викала. Въпреки това нямаше как да я оставим с тази травма. Движеше се хаотично. Посъветвахме я да отиде до болницата в Разлог за допълнителни изследвания, защото може да се окаже, че има по-сериозна контузия", коментира началникът на ПСС - отряд Добринище Цветан Пчелин.

Жената говорела на английски, не е представила документ за самоличност, за да бъде регистриран инцидентът, а само е казала някакво руско или украинско име. "Нямаме право да настояваме да ни покаже лични документи. Записахме името, което ни каза, но не съм сигурен, че е истинско. После дълго време мисли за рождената си дата. Беше с още двама мъже, които са се спускали от върха. Те обаче са успели да спрат на ръба, а тя политнала надолу и поне 100 метра се е търкаляла по скалите и клековете. Беше със снегоходки", допълва планинският спасител.

Опитни скиори се чудят как е възможно в този лавиноопасен участък да се спуска човек, и въобще да излезе в планината без никаква екипировка. "Цяло чудо е, че не е паднала лавина в този момент. Тя беше облечена като за шопинг", коментират хора, които по това време са били в района. На паркинга пред хижата е била паркирана колата й с украински номера.

Алпинистът от Банско Красимир Елинов публикува снимки на чужденката и видео, от което се вижда, че е объркана и прави хаотични движения в района.

Украинка с травма на главата след падане под Безбог. СНИМКИ: Фейсбук Красимир Елинов
Украинка с травма на главата след падане под Безбог. СНИМКИ: Фейсбук Красимир Елинов