Учени разработиха тест, който успешно улавя първите сигнали на болестта на двигателния неврон, съобщи Пи Ей мидия/ДПА.

Лабораторният тест, наречен TDP-43 аптамер, може да засече увредените клетъчни протеини в мозъчна тъкан. Според изследователите, които определят теста като пробив, тези протеини са индикатори или биомаркери за заболяването, известно като амиотрофична латерална склероза (болест на Шарко и болест на Лу Гериг).

Болестта уврежда прогресивно различни части на нервната система. Това води до мускулна слабост, при което се засяга способността за ходене, говорене, дишане и поглъщане. Тестът засича увредените протеини, преди да се проявят симптомите. Според изследователите диагностицирането на състоянието на толкова ранен етап открива възможност за разработване на по-ефективни терапии.

"Резултатите ни имат значение за ранната диагностика и намеса преди появата на симптомите на болестта на двигателния неврон", каза д-р Холи Спенс от университета на Абърдийн. С по-добрата способност за засичане на заболяването ще имаме възможност да диагностицираме болестта по-рано, когато терапевтичните лекарства биха могли да са по-ефикасни, добави тя.

Болестта засяга около 5000 души във Великобритания, пише БТА. За нея няма лечение, но терапиите ограничават вредното й въздействие върху качеството на всекидневния живот на пациентите. Заболяването се причинява от струпване на определен вид протеини в мозъка, поради което клетките постепенно спират да функционират. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Acta Neuropathologica.