Забрана за откриване на нови болници да се въведе в страната до приемането на Национална здравна карта. Това ще обсъди и приеме Министерският съвет днес.

Националната здравна карта не е актуализирана от 6 години и в момента в някои области има ненужно висок брой болнични легла, а в други хората нямат достъп до адекватна медицинска грижа, мотивира решението премиерът в оставка Николай Денков.

“В оставащите дни ще мобилизираме всички усилия на правителството да придвижим най-важните решения в полза на хората и на бизнеса. Здравеопазването е от ключовите области, които не трябва да падат жертва на политическата нестабилност", каза Денков. Националната здравна карта обаче ще трябва да се довърши и приеме от следващия редовен кабинет. Тя трябва да покаже специфичните нужди на всеки район - къде и от каква грижа има нужда, къде има липса на персонал и др.

На днешното заседание присъства и вицепремиерът и външнен министър Мария Габриел. Миналата седмица в сряда, ден, след като предложи състав на кабинет при президента Румен Радев, който ПП-ДБ отказа да подкрепи, тя не дойде на заседанието на правителство, а прати свой заместник.

 Както "24 часа"  вече съобщи,  мораториумът върху създаването на нови болници и комплексни онкологични центрове, както и разрешаването на нови медицински дейности в съществуващи лечебни заведения и онкоцентрове до утвърждаването на актуализирана национална здравна карта (НЗК), предлагат от Министерството на здравеопазването с промени в Закона за лечебните заведения.   

Идеята за мораториум за нови болници не се лансира за първи път. Здравният министър проф. Христо Хинков я предложи за обсъждане още в края на юни при представяне на приоритетите си пред Комисията по здравеопазване в парламента.  

С промените се предлага да се ограничи законовата възможност дадено лечебно заведение да се разширява "на нов адрес",да се възстанови акредитацията на лечебните заведения, която бе отменена през 2019 г. Законопроектът предвижда и създаването на единен електронен регистър на лечебните заведения