Нова опасна диета притесни медицинските специалисти, пише Би Би Си. Според публикации в социалните мрежи става все по-модерно за спазване на хранителен режим да се използват глюкомери за диабетици.

Лекари предупреждават, че апаратите за измерване на кръвната захар са ненужни за хората без диабет и в крайни случаи могат да доведат до хранителни разстройства. Една от водещите компании, които продават апаратите, предлага и скъпа програма за спазване на хранителен режим. Тя включва постоянно записване на приема на храна през деня и непрекъснато използване на глюкомер в продължение на две седмици.

Целта е да се измерва кръвната захар след хранене. В отделни тестове на компанията се следят и реакциите към мазнините след ядене, както и се изследват чревните бактерии в организма, предава бТВ.

От компанията твърдят, че всички тези тестове са им помогнали да установят, че дори двама здрави човека могат да имат коренно различни реакции към една и съща храна - например кръвната захар на единия може да се повишава и понижава повече след консумация на въглехидрати, за разлика от тази на другия.

Идеята е по този начин да се саморегулират изборите на хранене през деня.

Медици се притесняват, че все още не е напълно ясно какво означават тези цифри - включително по-големите скокове и спадове на кръвната захар за определен период от време.

Д-р Никола Гес, диетолог и изследовател на диабета в Оксфордския университет, казва пред Би Би Си, че повечето доказателства, свързващи високата и силно варираща кръвна захар със здравословни проблеми, се основават на нивата на глюкозата, наблюдавани само при хора с диабет или преддиабетно състояние.

Тя обяснява, че високата кръвна захар е симптом, а не пряка причина за диабета.

Диабетът тип 1 се проявява, когато панкреасът спира да произвежда инсулин, поради което са необходими редовни инжекции. Диабет тип 2 е по-често срещан и се появява, когато клетките в тялото станат резистентни към инсулина и нивата на кръвната глюкоза трябва да се поддържат в нормални граници. Обикновено той може да бъде контролиран чрез диета, физически упражнения и внимателно наблюдение.