С 20 години опит, д-р Сергей Славов е един от най-известните и предпочитани акушер-гинеколози

   Помогнал е на хиляди бебета да се появят на бял свят и е зарадвал стотици жени, за които той е бил последната надежда да имат деца

Спасява живота на пациентка с разкъсана матка и я окуражава да роди мечтаното дете, докато почти всичките му колеги били твърдо против

В нощта на 28 срещу 29 януари в родилната зала на болница "Майчин дом" се случва истинско чудо. Само през няколко часа се раждат две двойки тризнаци, естествено заченати. Лекарят, удостоен с честта да помогне на шестте бебета да поемат първата си глътка въздух, е д-р Сергей Славов, един от най-добрите и известни гинеколози в страната. Няколко дни по-рано, на 22 януари, Бабинден, той бе отличен и с приза "Акушер-гинеколог на годината".

"Бях на нощно дежурство в родилна зала, което започва в 20 часа вечерта и свършва в 8 часа сутринта – разказва за тази необикновена нощ д-р Сергей Славов. - Аз бях ръководител на екипа. Някъде след 22 часа дойде първата родилка. Тя беше пренасочена от болница в Дупница.

Ние констатирахме, че раждането действително е започнало, защото освен болките имаше и 4 - 5 см разширение. Преминахме към цезарово сечение, защото

триплодната бременност е много комплицирана

и обикновено завършва с операция. При двуплодна бременност е описано в кои случаи е възможно нормално раждане, но при триплодната обикновено се препоръчва цезарово сечение. Освен това и при двете жени първите деца бяха в седалищно предлежание, което не е благоприятно за естествено раждане. Всичко мина без проблем, бебетата бяха в 33-та гестационна седмица. Адаптираха се добре, бяха със задоволително тегло и добри показатели."

Д-р Сергей Славов е акушер-гинеколог в "Майчин дом".

СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Д-р Сергей Славов е акушер-гинеколог в "Майчин дом". СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Екипът тъкмо си отдъхнал, че всичко с родилката и бебетата е наред, и тогава се появила и втората пациентка. Когато лекарите разбрали, че и тя ще ражда тризнаци, били истински изненадани на невероятното съвпадение. Със сигурност до този момент не били виждали нещо подобно в практиката си.

"Втората родилка се появи в родилна зала някъде около 3 - 3,30 часа през нощта – посочва лекарят. -

От няколко дни тя лежеше в отделението по патологична бременност

в "Майчин дом", където беше под наблюдение. Прието е, че раждането на тризнаци трябва да се случи някъде около 34-тата седмица.

Тази жена е била приета с цел да се уточни кога трябва да ражда. Това донякъде ни улесни, защото тя е била предварително приета и документацията и изследванията бяха налице. При нея бяха изтекли водите на първия близнак, което беше поставило началото на раждането. И при нея всичко беше наред, но за нощта беше втора триплодна бременност. По-късно видях, че жените бяха с един и същи термин, някъде около 15 март. Тоест бяха и в една и съща седмица от бременността. Разликата, разбира се, беше, че на тази жена беше първо раждане."

Д-р Сергей Славов и екипът му извършват секцио.
Д-р Сергей Славов и екипът му извършват секцио.

Случаите, с които се сблъсква д-р Славов и дежурният екип в онази нощ, са повече от уникални. Първо процентът за естественото зачеване на тризнаци, без инвитро процедури, е изключително малък. Второ, тези две жени са забременели почти едновременно, износили са по 3 бебета и са ги родили с няколко часа разлика.

"Шегувахме се с колегите, че шансът да се роди една тройка бебета от спонтанно възникнала бременност го знаят учебниците

– споделя д-р Славов. - Беше някъде 1 на 6400. Но вероятността да се родят две двойки тризнаци и аз не мога да я сметна. Може би трябва да се намеси висшата математика."

Пациентките смятат, че вероятно далеч не е случайно, че точно д-р Сергей Славов е бил човекът, който ги е изродил. Той е с повече от 20 г. опит и е истински обичан от жените, които раждат при него. "Още в гимназията имах намерение да се занимавам с медицина – спомня си специалистът. - Не знам как го реших, нямам лекари в семейството.

В даден момент се насочих към химията и биологията. Бяха ми по-интересни. От биологията най-много ми харесваше нервната система и записах медицина с идеята, че ще се занимавам с неврология. Това обаче продължи до момента, в който стигнах до изучаването на тази специалност и установих, че не е моето.

В пети курс изучавах акушерството и гинекологията и в момента, в който стъпих в "Майчин дом", нещата си дойдоха на мястото. Впоследствие в шести курс бях на стаж по тази специалност и тогава напълно се затвърдиха тези усещания у мен.

Като завърших, бях за кратко в армията,

а след това започнах специализацията си. Бях в "Майчин дом" и в Първа АГ болница. В "Света София" имаше няколко лекари, от които много съм се учил. Те са ме насочвали, буквално са ми държали ръцете и са ме обучавали. И днес все още се уча от няколко колеги в "Майчин дом", на които дължа изключително много за професионалното си развитие."

В практиката на д-р Славов често има по-сложни случаи. "Например може да се случи падане на тоновете на бебето в моменти, в които обмисляме дали още да чакаме жената да роди нормално, или трябва да пристъпим към цезарово сечение – обяснява специалистът. - Това са едни от най-инфарктните ситуации, защото за жалост в днешно време лесно се взема решение за преминаване към секцио. А реално в тези случаи с малко повече търпение и когато човек е подготвен, може да продължи нататък и жената да роди нормално. Трябва да сме мотивирани и двете страни."

Вероятно по тази причина във фейсбук групата "Раждане в "Майчин дом" д-р Сергей Славов е вторият най-препоръчван лекар за проследяване на бременност и раждане след д-р Дяволов.

Суперлативите за него са хиляди, а освен това му се носи славата, че е привърженик на нормалното раждане. "Радвам се, че така ме оценяват – признава лекарят. - Винаги насочвам фокуса към акушерството и това е нещото, което обичам и искам да се занимавам с него с любов. Винаги съм гледал да поддържам нормални отношения с пациентките. Гледам и чисто емоционално да ги подкрепям. Освен това аз самият като характер не съм конфликтен човек, а съм позитивен, усмихнат, и те го усещат. Това може да е работа, но не бива да се забравя човешката страна на нещата.

Наистина много жени идват и казват, че ми се носи славата, че съм привърженик на нормалното раждане, но винаги им казвам, че съм за правилното раждане. Ако трябва да е секцио, да е.

Против съм да се взема твърде бързо решение за цезарово сечение

или да се прави ненужно операция. Трябва да се спазват някакви правила и да бъде в интерес на жената и детето.

Разбира се, и аз имам множество операции. Имал съм случаи, в които жената се запъва до последно за нормално, а аз съм препоръчал секцио. Има методи за нормално раждане, които трябва да се познават, и така по-голямата част от жените успяват да родят по този начин. За предпочитане според мен е нормалното раждане, просто защото така е измислено от природата. Разбира се, секциото е една добра опция, когато наистина е необходимо."

Именно едно недобре обмислено цезарово сечение довежда при него една от неговите пациентки. Той ѝ спасява живота, а след това ѝ помага да износи и роди така желаното бебе. "Тази жена имаше едно дете, родено с цезарово сечение – разказва д-р Славов. - Тя искаше още едно. Наложило се е втората ѝ бременност да бъде прекъсната по медицински причини, защото плодът е бил с увреждания. Това се е случило около 25-ата гестационна седмица.

Лекарите обаче решили, че ще го направят със секцио, което по начало, когато се прекъсва бременност, е желателно да става по нормален път, защото операцията е твърде травмираща. Освен това в тези срокове на бременност матката е много малка, а това означава, че

разрезът е на такова място, че създава рискове за следваща бременност

Преди около 2 г., дотогава аз не я познавах, тя пристигна в "Майчин дом" отново бременна, и то в по-напреднала седмица от предишния път. Насочиха я веднага към родилна зала, защото беше със силни болки в корема и кървене. Съмнението беше за отлепена плацента, тъй като тези признаци обикновено сочат за този проблем. Веднага се насочихме към операционната.

Направих ѝ секцио, за да спася нея, защото плодът беше загинал

Тя губеше много кръв и трябваше спешно да бъде оперирана. Оказа се, че матката е разкъсана там, където е бил предишният разрез при прекъсването на бременността. Плодът и плацентата се намираха в коремната кухина. В тези ситуации вероятността жената да загуби матката си е изключително висока, защото разкъсването може да засегне големи кръвоносни съдове и да се наложи тя да бъде отстранена. За неин късмет успяхме да възстановим разкъсването и да запазим матката."

Тази жена обаче не се отказала от желанието си да има второ дете. Потърсила помощта на няколко лекари, но те категорично ѝ забранили да забременява отново, защото всичко можело да се повтори. "Няколко месеца след операцията тя ме намери – спомня си лекарят. - Дойде първо на преглед, за да я видя как се възстановява, но основният ѝ въпрос беше дали може да забременее отново. За мен това беше голям шок, затова помислих какъв да бъде отговорът. Беше минала през няколко колеги, които бяха казали категорично, че тя не трябва повече да забременява, защото рискът от повторно такова събитие е много голям. Аз се замислих, но я окуражих.

Около година след операцията тя дойде бременна

Оттам нататък истинско предизвикателство беше проследяването на бременността и докога ще ни издържат нервите – моите и нейните, да продължим по този път. Целта винаги е раждането да е в такъв срок, в който плодът да е колкото може по-зрял и доносен. Започна едно голямо проследяване. Тя лежеше през цялата си бременност, имаше и доста емоционални моменти. При нея фокусът беше, че във всеки един момент матката можеше да се разкъса и всичко да се повтори. Така с взаимна подкрепа стигнахме до хубав срок на бременността – някъде около 34-тата седмица. Предприехме планово секцио, защото рискът за бебето вече беше малък. При операцията се видя къде е предишният участък на разкъсване на матката и един малък участък, където матката е силно изтънена. Тоест извадила е истински късмет, че е достигнала до този срок на бременността.

Роди се едно хубаво бебе, мисля, че беше точно 2 кг

Нямаше сериозна нужда от лечение, затова с помощта на неонатолозите бебето достигна необходимото развитие и заедно с майка си потеглиха към вкъщи."

Този случай, който разтърсва акушер-гинеколога преди около 2 г., е наистина запомнящ се за него.

"С руптура (разкъсване) на матката жените често губят половите си органи

и повече нямат деца – споделя д-р Славов. – Дори и да ги запазят, се страхуват да забременеят отново. Освен това мнозинството от лекарите също смятат, че след такъв инцидент втора бременност няма да бъде успешна.

Ние обаче тръгнахме в тази посока, получиха се нещата, беше много интензивно проследяване. Буквално през последните 2 месеца всяка седмица я преглеждах. Дори последните седмици тя прекара в "Майчин дом" на легло, за да бъде под наблюдение. Така се случваше, че и други колеги я преглеждаха няколко пъти и някои от тях гледаха скептично на случая. Все едно дърпахме дявола за опашката. Тя обаче си тръгна много щастлива с две дечица."

Именно заради случаи като този д-р Славов продължава да се бори с всички сили и с негова помощ да се появява новият живот.