От 9-и до 12-и септември т.г. в Сингапур бе проведено 24-тото издание на Световната конференция за рака на белия дроб. Това е най-голямата конференция за клиницисти, изследователи и учени в областта на рака на белия дроб и торакалната онкология. С 20 образователни направления, 300 гост лектори - световни експерти в сферата, и над 6000 делегати конференцията се превръща в световен подиум на най-новите иновации в превенцията, диагностиката, лечението и контрола на рака на белия дроб.

По време на откриващата пленарна сесия четирима лидери в областта на торакалната онкология бяха отличени с “Награди за изключителни заслуги”: д-р Мюнг-Джу Ан, професор по онкохематология в Медицинския факултет на Университета в Сеул; д-р Уилям Евънс от Обща болница в Торонто; д-р Фернандо Лопес-Риос, началник на отделението по молекулярна диагностика в Университетската болница “12-ти октомври” в Мадрид, и д-р Суреш Рамалингам, изпълнителен директор на Онкологичния институт към Университета “Емъри” в Атланта, Джорджия. Първата пленарна сесия включваше и лекция за хуманитарната криза при рака от д-р Гари Родин, но най-силни реакции предизвика речта на Нейно кралско височество Дина Миред, принцеса на Йордания. Тя засегна темите за цените на лекарствата, тютюневата индустрия и борбата за справедлив достъп до медицински грижи. 

Най-очакваната част бе пленарна сесия 3 – президентският симпозиум, по време на който бяха представени най-новите резултати от проучвания, променящи начина на работа на специалистите по онкология. Акцентите паднаха върху:

  • тайванската национална програма за скрининг на рака на белия дроб;
  • проучване върху възпроизводимостта на белодробния аденокарцином, подкрепящо модифицирана класификация;
  • MARS2 - проучване, сравняващо метода плевректомия и декортикация плюс химиотерапия с използването само на химиотерапия при мезотелиом;
  • проучване, докладващо най-дългата преживяемост при лечение с имунотерапия на екстензивен стадий дребноклетъчен карцином на белия дроб.

Първоначалните данни от първата национална програма за скрининг на рак на белия дроб, базирана на фамилна анамнеза като рисков фактор, показаха позитивен резултат. Тайванската програма за ранно откриване на рак на белия дроб показва 1,4% успеваемост въз основа на фамилна анамнеза за рак на белия дроб и 0,6% въз основа на индивидуална анамнеза на тютюнопушене. 89,4% от диагностицираните въз основа на фамилна анамнеза са били в стадий 0-1 в сравнение със 71,2% от диагностицираните въз основа на индивидуална анамнеза на тютюнопушене. Първоначалните резултати предполагат, че програмата ще изиграе важна роля в откриването на повече белодробни злокачествени заболявания в по-ранен стадий.

Според друго проучване, представено по време на сесията, модифициран подход за класифициране на аденокарциноми подобрява възпроизводимостта и може да подобри диагностиката. Използването на оцветяване с еластин и цитокератин 7 за идентифицирането на тъканни артефакти, предизвикани от хирургичната намеса и патологичната обработка, води до по-добри резултати в откриването на аденокарцином in situ в сравнение със стандартната система за класификация на Световната здравна организация (СЗО).

MARS2 e първото рандомизирано проучване, което директно сравнява декортикация и плевректомия плюс химиотерапия със самостоятелно използване на химиотерапия при мезотелиом. Данните показват, че хирургическата намеса увеличава риска от смърт през първите 42 месеца с 28%, намалява средната преживяемост и качеството на живот.

Друго интригуващо проучване разкрива резултати от петгодишната преживяемост на хора, получили първа линия имунотерапия и химиотерапия за екстензивен стадий дребноклетъчен рак на белия дроб. Те показват най-дългата преживяемост, докладвана някога при лечение с имунотерапия за екстензивен стадий дребноклетъчен рак на белия дроб. Проучването демонстрира потенциал за трайно подобрение на общата преживяемост при лечение с PD-L1 чекпойнт инхибитор на този тип рак.

Тази година бе проведена и специална четвърта пленарна сесия, включваща преглед на актуализираното 9-о издание на TNM класификацията за мезотелиома, рака на белите дробове и рака на тимуса.

По време на пленарна сесия 5 бяха предложени стратегии за преодоляване на бариерите при трансформирането на откритията в достъпни лечения, особено в региони с ниски и средни доходи.

На заключителната сесия бе представена ролята на патологията в подбора на пациенти и интерпретацията на пробите в ерата на неоадювантната имунотерапия. Данните сочат, че прилагането на неоадювантна имунотерапия при лечение на рак на белия дроб подобрява успеваемостта. Ранните проучвания предполагат, че патологичните изследвания могат да изиграят важна роля за идентифицирането на пациентите, за които е по-вероятно да има ефект от такава терапия. Патологичният комитет на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб има разработени единни критерии за обработка на резецирани проби и единна хистологична оценка. На конференцията бяха представени данните от първото глобално проучване, които показват обещаващия им успех.