Компаниите „Модерна“ и „Пфайзер“ заявиха, че техните актуализирани ваксини срещу КОВИД-19 са провокирали силни имунни реакции при тестване срещу мутиралия подвариант на коронавируса BA.2.86, който породи страхове от повторно активизиране на инфекциите, съобщи Ройтерс.

„Модерна“ каза, че нейната ваксина генерира 8,7-кратно увеличение на неутрализиращи антитела срещу BA.2.86 в сравнение с естествения отговор на антителата при клинични тествания при хора. В момента вариантът се проследява от Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

„Смятаме, че това е новина, която хората ще искат да чуят, докато се подготвят да получат есенните си бустери“, каза ръководителят на отдела по инфекциозни болести на „Модерна“ Жаклин Милър в интервю.

От „Пфайзер“ казаха, че актуализираната ваксина им ваксина, разработена с "Бионтех", е предизвикала силен отговор на антителата срещу BA.2.86 в предклинично проучване при мишки.

„Модерна“, „Пфайзер/Бионтех“, както и „Новавакс“, вече създадоха версии на своите ваксини, насочени към подварианта XBB.1.5, доминиращ през по-голямата част от 2023 г. Очаква се те да станат достъпни тази есен, предаде БТА.

От Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ обясниха, че вариантът BA.2.86 може да е по-способен да причини инфекция при хора, които са имали КОВИД в миналото, или са били ваксинирани с предишни ваксини. Щамът Омикрон има повече от 35 мутации в ключови части на вируса в сравнение с подварианта XBB.1.5, с който се борят актуализираните ваксини.