Не виждам някакъв сериозен хигиенно-епидемиологичен риск в момента, каза министърът на здравеопазването пред журналисти Христо Хинков относно ситуацията по Южното Черноморие.

След като се оттегли водата, може да се очаква евентуално замърсени площи и да се застраши хигиенно-епидемичната обстановка, посочи той. По думите му има достатъчно питейна вода, но трябва да се внимава каква вода ще се ползва за миене.

Министър Хинков заяви, че може би ще бъдат назначени допълнителни замервания за замърсеността на морето, предаде БТА.

Има риск за здравето на хората след всяко наводнение, като те са в няколко направления, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и посочи, че първото включва хора, пострадали от самия воден поток. Друга опасност на малко по-късен етап е приемането на замърсена храна и вода. Към момента водоснабдяването е възстановено към всички населени места, като водата препоръчваме да се използва само за хигиенни нужди, коментира доц. Кунчев.

По думите му докато не излязат две отрицателни проби, които да доказват чистотата на водата, тя няма да може да се използва. Очакваме това да стане в рамките на един – два дни, каза Кунчев и добави, че това важи и за водите за къпане. Поне до следващата седмица препоръчваме да не се използват плажовете, тъй като количеството отпадни вещества, включително трупове на животни, е много голямо и е необходимо време за самоочистване, отбеляза доц. Кунчев.