Пълноценният живот - този, в който човек успява да развие и достигне своя пълен потенциал, е съвкупност от много фактори – физическо и психическо здраве, активност, творчество, професионална удовлетвореност, лична реализация и непрестанен стремеж за развитие. За да можем да се наслаждаваме и да се възползваме от всички възможности, които животът ни предоставя, е важно да се чувстваме добре в собственото си тяло.

Грижата за него е основата, върху която градим всички останали успехи, а балансираната диета е неразделна част от тази грижа.

Съвременната наука за хранене отчита ролята на генетичните фактори, които определят наследството, което всеки от нас носи по отношение на своя външен вид и  предразположеност към различни заболявания.

В същото време, нови научни доказателства затвърждават важността на редица епигенетични влияния, които, ако бъдат управлявани правилно, могат да минимализират или предотвратят негативното проявление на някои гени.

Епигенетиката е наука, която изучава как околната среда влияе върху гените. Основни епигенетични фактори са храната, водата, въздухът, движението, тютютнопушенето, прием на вредни вещества, експозиция на вредни лъчения или елементи, дори и социалните ни взаимодействия. От всички тях, с най-ранно влияние е храната – тя оказва своето въздействие още преди раждането посредством диетата на майката.

Храната е живот, вкус и удоволствие. В същото време тя е и мощно оръжие, с което можем да повлияем генетичната си предразположеност към много заболявания като сърдечносъдови, диабет тип 2, затлъстяване, ставни проблеми , някои видове рак и др.  Ето защо, балансираната диета е необходима не само за да изглеждаме добре, а и за да си осигурим профилактика на редица заболявания, които в дългосрочен план могат да повлияят качеството ни на живот и/или да доведат до инвалидизация. 

Балансираното хранене не е еднократен акт, а процес, който продължава през целия ни живот. Не съществува една единствена рецепта как да се храним правилно, защото през различните етапи на живота нуждите се променят, а целта на храненето е да ги задоволи по най-подходящия начин.

Кога трябва да започнем да се храним балансирано?

За да имаме здрав и пълноценен живот, правилното хранене трябва да започне още преди раждането, от първия ден на зачеването и да продължи до края на живота.

Концепцията за Първите 1000 дни от живота на човека е научно доказана теза. Те започват с първия ден на зачеването, и продължават до края на втората година от живота.  В този период се изграждат всички органи и системи, или образно казано се създава “оборудването“, с което ще разполагаме до края на живота си. Ако го изградим и поддържаме правилно – ще съумеем да развием своя потенциал и да се радваме на добро здраве и активност до дълбока старост. Хранителните вещества са „тухличките“, с които градим здрави основи на органи, системи и организма като цяло, с всички протичащи в него процеси.

Както казахме, правилното хранене трябва за започне още преди раждането – чрез плацентата бебето се запознава с много вкусове от храната на майката и набавя веществата нужни за нарастването си. След раждането, кърмата - „златният стандарт“ в храненето на бебето – осигурява всичко необходимо за растежа и развитието на новия живот.

В периода на захранване се възбужда любопитството към нови храни в детето. Всяко дете има индивидуални предпочитания, които невинаги съвпадат с тези на родителите или хората, които се грижат за него. Вкусът се изгражда с течение на времето - дори при първоначален отказ на дадена храна, ако родителят продължи да я предлага поне седем пъти още, детето привиква към нея и я приема.

Личният пример, както и моделът на хранене в семейството, са от огромно значение – няма как да убедим детето да направи здравословен избор самостоятелно, ако останалите членове предпочитат фаст фууд и имат нездравословно хранително поведение.

В подкрепа на родителите за изграждането и затвърждаването на усет към рационалното хранене у децата  се включват и социално отговорни компании като Лидл България. За тази цел, компанията преустанови рекламирането на храни за деца богати на наситени мастни киселини, сол и захар, и насърчава маркетинга на продукти, които изграждат устойчиви здравословни вкусове в подрастващите.

Включването на децата в процеса на пазаруване и приготвяне на храната, е важна част от възпитанието на хранителните навици. Родителите могат под формата на игра да помогнат на децата да разберат  какъв е този зеленчук или плод, защо ни е необходим за да сме здрави, как да го приготвим най-удачно. Това е забавен начин да променят и отношението им към храни, които първоначално не приемат – например броколи. В този смисъл, постоянството и търпението на родителя, взаимодействието с детето в процеса на готвене, създаването на традиции за хранене в семейството са фактори, които променят нагласата на подрастващите към храната и храненето като цяло.

Пубертетът е период от живота, в който много често младите хора се поддават на нездравословни изкушения. Затова здравословните навици изградени в ранно детство ще им помогнат да изградят режим на хранене, който не ги лишава от вкусните прегрешения, и им помага да се грижат за правилния си растеж и развитие.

Активните години  поставят пред нас предизвикателството да създадем и отгледаме нов живот, да работим, градим кариера, спортуваме и предпазим организма от развитието на социалнозначими заболявания като диабет, сърдечни заболявания, рак и др. Грижата за тялото в този период се отплаща с дълголетие и активност до дълбока старост. Древната наука аюрведа казва, че ние сме това, което ядем. Затова трябва с особено внимание и грижа да подбираме храната, която предлагаме  на своето тяло. В изобилието от хранителни продукти на пазара не винаги е лесно да отсеем кои са тези, които са максимално изчистени от консерванти и овкусители, и предоставят не само автентичен вкус, но и пълноценни хранителни вещества. Струва си да отделим време и да прочетем внимателно етикета – какво е съдържанието на сол, захар, има ли овкусители, сгъстители, какви консерванти са използвани. Тази информация е особено важна за хора, които страдат от високо кръвно налягане или сърдечни заболявания, имат инсулинова резистентност или диабет тип 2, метаболитни нарушения. Тя е важна и за родителите, за да си сигурни, че предлагат на своите деца чисти  продукти и да ги предпазят от развитието на хранителни алергии и непоносимости. Продуктите на Lidl от сериите Clean label и Pikok Pure гарантирано се грижат за нашето здраве – със своите специално селектирани рецепти те правят профилактиката лесна и вкусна.

Няма еднозначен отговор кой е най-добрият хранителен план, защото балансирана диета се изгражда индивидуално според нуждите на всеки един човек.

Тя трябва да отчита много фактори- възраст, генетична предразположеност, заболявания, психическо и физическо натоварване, прием на лекарства и други, за да посрещне специфичните потребности на всеки един човек. Независимо от индивидуалните нужди обаче, един от основните принципи на балансираното хранене е включването в диетата на всички основни хранителни групи.

Това, заедно с достатъчния прием на вода и подходящата физическа активност, е ключът към балансиран и активен пълноценен живот!