•  Алкохолът е много коварен в жегата
  •  Студените храни и напитки имат първоначален охлаждащ ефект, но е краткотраен
  •  Пиенето на прекалено много вода е вредно - може да започне гадене, ниско кръвно, умора и главоболие

Лятната ваканция е време да му отпуснем края и да не мислим много какво и колко ядем и пием. Първо, защото заради жегите апетитът не е толкова голям, а и сме склонни повече да се движим и да изгаряме калории.

Специалисти обаче предупреждават, че все пак е добре да внимаваме какво консумираме, защото приемът на неправилни храни може да развали нашата почивка. Не само защото заради високите температури някои ястия по-бързо се развалят, а защото пряко влияят върху телесната температура и чувството ни за комфорт.

“По-високите температури и влажност увеличават скоростта на изпарение от кожата, което означава, че се потим повече. Следователно, трябва да попълваме нивата на течности по-често, но колко точно, зависи от нашето тяло и колко сме активни”, казва диетоложката Кери Торънс пред Би Би Си. По думите ѝ обикновено губим над два литра течност на ден чрез изпотяване, дишане, урина и изпражнения. Така че е необходимо да пиете поне 6-8 чаши вода или друга хидратираща течност. Може да е мляко, сок без захар, чай и кафе, но трябва да имате предвид, че кофеиновите напитки имат диуретичен ефект, което ви кара по-бързо да губите течности. Затова е добре да ги сведете до минимум.

Соковете и смутитата също е препоръчително да бъдат ограничени до 150 милилитра дневно заради съдържащите се в тях захари. Дори пиенето на вода не бива да е прекомерно, тъй като може да доведе до хипонатриемия. Това е състояние, което е свързано с опасно ниски нива на натрий и обикновено се наблюдава при спортисти, приели твърде много течности за кратко време. Някои от симптомите му са гадене, повръщане, ниско кръвно, главоболие и умора. Сравнително рядко се случва и обикновено е свързано с някои медицински причини, водещи до задържане на течности в тялото. При повечето хора със здрави бъбреци прекомерното пиене на течности води само до често уриниране, но все пак имайте едно наум, когато се опитвате бързо да хидратирате тялото си.

Диетолози препоръчват около 20-30% от необходимите количества да идват чрез храна. Освен здравословни супи и яхнии да се ядат богати на вода плодове и зеленчуци като диня, пъпеш, ягоди, краставица, пъпеш, целина, тиквички. Така усвояването на течностите става по-бавно и

не натоварва бъбреците

Ледените близалки и сладолед също са естествен избор за горещите летни дни, но понякога са в състояние да причинят повече вреди, отколкото ползи. “Наистина студената храна и напитки имат първоначален охлаждащ ефект, но той е краткотраен. Това е така, защото консумацията на храна води до повишаване на температурата, тъй като процесът на храносмилане генерира топлина. Съчетано с бързото охлаждане, предизвикано от приетите студени неща, означава, че тялото прекомерно компенсира чрез повишаване на вътрешната си температура. И в крайна сметка може да се почувствате даже по-горещ, отколкото сте били в началото”, посочва Кери Торънс. Тя обяснява, че апетитът спада в горещините, защото тялото ни се опитва да регулира телесната температура чрез намаляване на функциите, генериращи топлина, като храносмилането например. Затова е още по-важно малкото храна, която приемаме, да е правилна.

Английският доктор Майкъл Мозли, който е известен водещ на научни програми по Би Би Си, съветва да се избягват ултрапреработени храни като бургери, чипс, пилешки хапки и предварително пакетирани пици. Причината е, че пържените и мазни ястия влошават храносмилането и запушват порите на кожата. Изкуствените подсладители и овкусители, с които често са обработени, допълнително натоварват организма. В резултат човек се чувства уморен, раздразнителен и не във форма, което съсипва опитите му да си прекара добре и да се чувства отпочинал. А и точно тези храни много бързо

водят до качване на килограми,

особено ако преди това е имало целенасочено намаляване на теглото заради предстоящата поява по бански.

Според доктор Мозли много по-добре е да започнете деня си с богата на зеленчуци закуска с яйца, която ще ви накара да се чувствате сити за по-дълго време, отколкото да разчитате на зърнени храни или препечен хляб. Бобовите растения като леща, нахут и боб са също по-здравословни и засищащи в сравнение с тестени изделия, картофи и бял ориз. Също така да приемате по-малки порции, но по-често, за да имате по-ефективно храносмилане и да избегнете чувство на тежест или подуване.

Противно на масовите очаквания някои диетолози съветват да се ядат пикантни храни, тъй като лютивото изпраща сигнал в мозъка за прегряване и тялото започва активно да се поти. По този начин то по-ефективно се охлажда, отколкото, ако се изяде фунийка със сладолед например. Не случайно лютивото е част от много традиционни ястия в региони с горещ климат, а дори се смята, че има антимикробен ефект, но някои изследвания напоследък опровергават това.

Поради потенето тялото губи важни електролити, което може да доведе до проблеми с кръвообращението като ниско кръвно например. Те обаче могат бързо да се набавят чрез ядене на диня, краставици и кисело мляко, което е богато и на полезни за здравето на червата пробиотици.

Алкохолът, може би, е едно от най-коварните неща за консумация през лятото. За много хора той е част от ритуали за постигане на релакс, а и повечето реклами правят всичко възможно, за да повярваме, че няма добра почивка без коктейл или студена бира на плажа. Освен това, дори да не пиете много, пак съществува риск да си причините главоболие, гадене, световъртеж и умора. Причината е, че

алкохолът действа диуретично

Честото уриниране води до дехидратация и ако тя не бъде преодоляна с прием на други течности, е много вероятно да се стигне до такова неразположение, приличащо много на махмурлук. Затова специалистите препоръчват да се избягва пиенето на алкохол в жегите. Още повече че той може да повлияе и на преценката ви. Да не разпознаете ранните предупредителни признаци за топлинно изтощение или слънчево изгаряне, с което още повече да си вгорчите лятната почивка.