Безплатно кардиолози, ендокринолози и общопрактикуващи правят скрининг на по-възрастното население

Млади лекари - кардиолози, ендокринолози и общопрактикуващи, тръгват по отдалечените бургаски квартали и селата на територията на общината, за да преглеждат безплатно възрастни пациенти.

Прегледите ще стават в пенсионерските клубове по места

по предварително изготвен график

Превантивната програма “Грижа за вашето здраве” е на община Бургас и наскоро учреденото сдружение “Младите лекари”, а целта е да се обхванат възрастните хора, които живеят в цялата община.

Освен прегледите, които извършват на място, специалистите изнасят и полезни лекции, които насочват хората към това как да следят здравословното си състояние.

В пенсионерските клубове медиците ще проследяват кръвната захар и налягане, а при нужда ще насочват възрастните за допълнителни изследвания или ще променят лечението на вече съществуващи заболявания.

Хипертонията и предиабетните състояния са най-честите здравословни проблеми, които значително увеличават рисковете от остри състояния, отчитат младите лекари от кампанията. Техен приоритет са хората в отдалечените квартали, тъй като много често те занемаряват здравето си заради затруднен достъп до болниците.

Чрез програмата хората лесно и приятно получават информация за своето състояние, за симптоми, които да следят, за необходими изследвания или задължителни профилактични прегледи.

Обръща се индивидуално внимание на общия им здравословен статус, хранене, вредни навици, физическа активност, коментират от сдружението. Те вече усетиха и голямата благодарност на пациентите от кварталите “Лозово” и “Рудник”, както и от селата Маринка и Твърдица.

В следващите дни предстоят посещения в Равнец, Братово, Брястовец, Миролюбово.

“Целта е да направим комплексен скрининг. Искаме да обърнем внимание на основните обществено значими заболявания като сърдечносъдовите, ендокринните и техните усложнения.

Това, което прави впечатление, е недобрият контрол на артериалното налягане в хода на измерването на една част от хората в тази възраст въпреки провежданата медикаментозна терапия.

В такива случаи съветваме пациентите да проследят артериалното си налягане в домашни условия за 7 дни и да го запишат в специален дневник. Това е изключително ценно за лекуващия ги кардиолог, който ще коригира лекарствения режим”, коментират медиците.

И обясняват, че основната цел на измерването на кръвната захар е при установяване на високи стойности пациентите

да бъдат насочвани отрано при техните лекуващи лекари

и така да се избегнат тежките усложнения на захарен диабет тип 2.

Засега медиците не са се натъкнали на пациенти с лош контрол на кръвната захар. Единици са тези, при които установихме стойности на кръвната захар над референтните, и трябва да се оптимизира тяхното лечение.

Провеждането на безплатни прегледи в пенсионерските клубове не е първата инициатива на лекарското сдружение. На 7 април – Деня на здравето, млади медици със съдействието на кмета Димитър Николов отвориха здравно градче до Часовника в центъра на Бургас.

През целия ден бургазлии можеха да се възползват от безплатен преглед в един от седемте медицински пункта. Консултации извършваха лекари от различни специалности – кардиология, ендокринология, пулмология, неврология, ортопедия, очни и УНГ болести.