Експерт от Великобритания направи таблица по дни с промените от недоспиване

Може би сте родители на малко дете или работата изсмуква всичките ви сили и ви оставя на бюрото часове след полунощ? Учени във Великобритания решиха да стреснат всички, склонни да жертват добрия си сън, с шокиращи илюстрации до какво води това.

Доброто състояние на човек се влошава дори след само 24 часа лишаване от достатъчно сън, обяснява експертът д-р Катрин Хол.

При по-продължително недоспиване първото нещо, което се забелязва, са тъмните кръгове под очите. Към това постепенно се добавят бледа кожа, подпухналост, лесна раздразнителност, тревожност, липса на концентрация, по-лесна предразположеност към настинки.

След 3 дни недоспиване симптомите започват да се задълбочават. Когнитивните функции драстично се влошават, реакциите се забавят, паметта започва да изневерява, имунитетът пада.

При 4 дни спане по-малко от 6 часа стресът, умората, раздразнението вземат връх и водят до лесно избухване и трудности да се владеят емоциите.
След 5-ия ден на недоспиване не е изключено да се появят някои слухови и зрителни халюцинации.

Когато мине и 6-ият ден с недостатъчно сън, желанието да се проснеш на леглото и да не ставаш се засилва неимоверно, възприемането на реалността се изкривява, процесът на възприемане на информацията е пред блокаж.

Според д-р Хол има и други обезпокоителни симптоми на хроничното недоспиване. Един от тях е бързото покачване на теглото. Хората, които спят по-малко от 6 ч на нощ, са по-склонни към затлъстяване, категорична е тя.

Недоспалите освен това по-често настиват, защото тялото трябва да е добре отпочинало, за да може да се бори с инфекциите.