Сезонът на витамини, които си набавяхте от отгледаните в градината плодове и зеленчуци, отдавна е зад гърба ви, но тялото все още се нуждае от хранителни вещества. За добро здраве трябва да ядете поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Но какво да изберем?

Храната през зимата понякога не се отличава с разнообразие и пълноценност по отношение на съдържание на витамини. В резултат на това посрещаме пролетта със суха кожа, наднормено тегло, авитаминоза и лошо здраве. За да укрепите имунната система и да се чувствате в тонус, независимо от времето навън, струва си да включите в менюто си наличните зеленчуци и плодове.

Това са продуктите, които трябва да имате на масата си!

1. Банани 

Бананите отдавна не са екзотика в магазините. Сладки, меки, хранителни - те са обожавани от деца и възрастни. През зимата бананът ще бъде истинско спасение за тялото, защото този плод съдържа хормона на щастието - серотонин. В резултат на това по-лесно ще се справите със зимната депресия и раздразнителност. Освен това бананът ще ви помогне да се съсредоточите върху важни задачи и ще повиши ефективността. Калият в плода ще укрепи сърцето и кръвоносните съдове, а витамин Е ще предпази от преждевременно стареене.

Яжте по 1-2 банана всеки ден.

2. Нар 

Нарът е незаменим продукт в сезона на настинките и грипа! Съдържа много витамин С, който укрепва имунната система, както и витамин В 12 , който подобрява състава на кръвта. Особено полезно е да ядете нар заедно със семена, но първо трябва да ги сдъвчете добре, в противен случай няма да се усвоят. Ако не ви се „дъвчат“ плодовете, можете да направите сок от тях или да прибавите сушени кори и ципи от нар към чая си.

Пресният сок от нар се препоръчва да се разрежда с вода в съотношение 1:1.

3. Круши 

Искате ли да подсилите защитните сили на тялото си? Тогава яжте по 1-2 круши на ден! Този познат плод има антипиретични свойства, подобрява храносмилането и метаболизма и има противовъзпалително действие. Варени круши ще помогнат при силна кашлица.

Не яжте плодовете на празен стомах и не пийте вода, за да не нарушите храносмилането. По-добре е да хапнете круша 1,5-2 часа след хранене.

4. Зеле 

Зелето е истински склад за витамини! През зимата определено трябва по-често да сервирате на масата ястия със зеле. Така ще укрепите кръвоносните съдове, които страдат от студа, ще нормализирате метаболизма и ще забравите за меланхолията. Сокът от зеле може да се използва като ефективно отхрачващо средство. Но особено полезно е да ядете кисело зеле през зимата. Това е уникален продукт, който подобрява чревната микрофлора и повишава имунитета.

5. Киви 

Едно малко киви м оже да донесе големи ползи на тялото. Плодът перфектно укрепва имунната система и подобрява цялостното състояние на организма. Плодът съдържа много витамин С, който ще ви предпази от настинки, както и други полезни вещества: витамини А, В, РР, Е, В9 (фолиева киселина), желязо, магнезий, йод и др. Експертите препоръчват кивито да се яде заедно с кората, след отстраняване на косъмчетата с нож. Тя е богата на антиоксиданти. Ако не искате да чистите кората, просто обелете този вкусен плод и си го хапнете с удоволствие!

6. Лук 

Лукът съдържа фитонциди, които активно се борят с микробите, така че определено трябва да го включите в зимното си меню. Добавете от различните сортове лук към супи, салати, основни ястия. Много скоро ще забележите, че имунитетът ви е подсилен, а храносмилането се е подобрило. Друг плюс е, че лукът прочиства кръвоносните съдове и ги прави по-еластични, ще облекчи безсънието и сутрин ще се събуждате бодри и отпочинали. Сиропът от лук (филии лук, поръсени със захар) е отлично средство за лечение при упорита кашлица.

7. Морков 

Всеки знае за ползите от морковите, но е особено полезно да се хруска през зимата. Морковите ще ви предпазят от авитаминоза, ще подобрят храносмилането и метаболизма. Не по-малко полезни са и варените моркови, които предотвратяват развитието на тумори. Най-добре е да приготвяте салати от пресни моркови с майонеза или заквасена сметана. Така не само ще се възползвате от полезните вещества, но и ще подобрите усвояването на витамин

А, който има благоприятен ефект върху зрението, зъбите, костите и имунитета като цяло.

8. Черна ряпа 

Черната ряпа има антибактериални и противогъбични свойства. Ето защо и добре да включите и този полезен зеленчук в зимното меню, който играе важна роля за укрепването на имунитета. Хората с високо кръвно налягане е добре редовно да хапват от този зеленчук. За да почувствате лечебния ефект, е достатъчно да ядете 150 г ряпа на ден.

Черна ряпа с мед е доказано средство при упорита кашлица.

9. Цвекло 

През зимата цвеклото ще помогне за укрепване на имунната система, тонизира организма и прочиства тялото от вредни вещества. Също така зеленчукът намалява кръвното налягане, бори се с възпалителните процеси и подобрява перисталтиката на червата. Можете да ядете цвекло няколко пъти седмично сурово (за предпочитане настъргано) или да го добавяте към супи, гювечи, да го варите и да го добавяте към салати.

10. Тиква 

Тиквата също ще помогне за поддържане на имунитета през зимата. Тя съдържа много витамини и микроелементи, които предпазват тялото, компенсират липсата на слънчева светлина, подобряват метаболитните процеси и забавят процеса на стареене. Много полезни са както сокът от тиква, така и смачканите тиквени семки. Ако имате замразена тиква в хладилника, можете цяла зима да приготвяте полезни и апетитни храни с нея!

11. Райска ябълка 

Райската ябълка съдържа витамини А, РР, витамини от група В, желязо, калций, йод и много други полезни вещества. Плодовете помагат в борбата със зимната умора, стимулират обновяването на клетките, нормализират кръвното налягане, подобряват зрението и състоянието на кожата. За да направите това, достатъчно е да ядете 2-3 средно големи райски ябълки на ден.

Ако райската ябълка, която сте купили, не е сладка, а е по-скоро стипчива, поставете я в найлонов плик, заедно с ябълки или домати. Тези плодове произвеждат етилен, което ще позволи на райската ябълка да узрее по-бързо.

12. Цитрус 

През зимата в магазините има огромно разнообразие от цитрусови плодове: портокали, мандарини, лимони, грейпфрути, помело. Всички тези плодове ще бъдат от голяма полза за поддържане на имунитета и ще ви ободрят с яркия си вид. Цитрусовите плодове съдържат много полезни вещества - от фитонциди и антиоксиданти до жизненоважните през зимата витамини С и D. Яжте пулпата на цитрусовите плодове и събирайте корите, с които можете да ароматизирате дома си или да ги прибавяте сушени към различни сладки.

13. Чесън 

Чесънът е истински спасител за имунитета. Той съдържа фитонциди, аскорбинова киселина, витамини от група В, етерични масла и др. Чесънът подобрява общото състояние при настинки, треска, разрежда кръвта, бори се с микроби и паразити. Ако няма противопоказания, яжте няколко скилидки на ден и получете надеждна защита срещу вирусите и много заболявания!

За да не натрапвате силната миризма на околните, опитайте се да ядете чесновите ястия 20 минути преди основното хранене. Или след като сте хапнали скилидка чесън, дъвчете магданоз или мента.

14. Ябълки 

За да се чувствате отлично през зимния сезон, непременно хапвайте по 1-2 ябълки на ден. Плодът ще помогне за преодоляване на умората и глада и ще компенсира липсата на желязо в организма. Не е задължително да ядете само сурови ябълки. Накиснати, сушени и печени плодове също ще са много полезни.

Трябва ли да белите ябълките? Ако са домашни, от вашата градина, можете и трябва да ги хапвате с кората. Закупените от магазина е по-добре да се почистят предварително.

Не забравяйте редовно да ядете и плодове, които сте замразили за зимата: боровинки, ягоди, малини, касис. По-добре ограничете количеството на картофите. След продължително и неправилно съхранение в тях практически не остава нищо полезно за организма.