Учените препоръчват порциите да са до 75 грама и да се ядат с малка лъжичка

Какво по-прекрасно в горещините от няколко топки вкусен разхладителен сладолед вместо гореща супа и тлъсто месо?

Но дори и да ви се иска, не бива да прекалявате с него – загубата на чувство за мярка може да ви излезе скъпо, предупреждават лекарите.

Намират се  хора, които заместват с това лакомство закуската, обяда, вечерята. Няколко близвания от него и чувството за глад изчезва, а настроението се подобрява. Редовната и изобилна консумация на изкусителния десерт обаче вреди на сърцето, имунитета и паметта. А некачественият сладолед причинява още ред болести като диабет и рак.

Специалистите по хранене предупреждават, че при избора на този деликатес трябва да се наблегне не само на вкуса, но и на състава – някои продукти в него са особено опасни.

Този десерт съдържа изобилие  от прости въглехидрати, които се абсорбират много бързо от тялото, а това води до скок на кръвната захар.

В сладоледа има палмово масло или други растителни мазнини, такъв продукт

без преувеличение може да се отнесе към съкращаващите живота храни,

които повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

Прекомерното количество захар влияе негативно и на паметта. Отдавна е доказано, че прекаляването със сладкото вреди на когнитивните способности,  свързани с ученето, запомнянето и мисленето.

Не забравяйте, че този десерт е и доста калоричен. Той крие риск от трупане на излишни килограми, особено около талията. Захарта и мазнините в него изменят микрофлората на човешкия организъм, а това води до спад в защитните му сили – имунитетът намалява. Така се повишава опасността от развитие на инфекциозни болести.

Особено тежък, макар и приятно кремозен, е сладоледът тип “пломбир” с висока масленост, съдържание на яйца, захар, сметана и никакъв лед. Наличието на мазнини в него е до 15 процента, докато в млечния е  3-4 процента. Захарите варират от 17 на сто в млечния сладолед до 27 на сто във фруктовия, така че славата му на безвредно плодово лакомство е мит.

Хранителността на сладоледа варира от 100 до 300 килокалории на 100 грама, като в млечния тя е по-малко. 300 грама имат калориен еквивалент на двоен чийзбургер. А високото съдържание на 20 грама наситени мазнини се приближава до дневния максимум. Трансмазнините са особено опасни. Недобросъвестни производители

често вместо млечни мазнини добавят  хидрогенирани растителни масла като маргарин

Те се преработват от тялото по различен начин,  могат да увредят хепатоцитите (чернодробните клетки) и да променят липидния метаболизъм. Организмът ги усвоява много по-дълго от други, по-здравословни храни. Затова е възможно, след порядъчна порция сладолед, коремът ви да се подуе, да образувате газове,  да получите разстройство.

Научно е доказано, че сладоледът подобрява настроението, бори се със стреса и действа като антидепресант. Някои хора развиват сладка зависимост и в моменти на потиснатост редовно го ядат с цели кофи, особено шоколадовия.  Но 400-500 грама от десерта съдържат до 1000 калории и над 40 грама наситени мазнини. Освен теглото това повишава триглицеридите и холестерола и засилва риска от сърдечни заболявания, особено при хипертоници.

Някои фруктови сладоледи, особено от концентрирани, богати на захар  сокове, може да предизвикат алергични реакции.

Лекарите препоръчват сладоледът да се консумира в малки дози – не повече от 75 грама, и да се яде с малка лъжичка или дървена пръчица.

Според специалистите натрапчивото желание да се хапне от него често сигнализира за жажда. Охлаждането на устата облекчава в горещ ден, както и водата. Затова,

ако жадувате за сладолед, първо изпийте чаша вода

и апетитът ви за него ще намалее.

При това сладоледът може да разгорещи тялото, вместо да го охлади, защото то произвежда повече топлина, за да го усвои. Това е приятно в студено време, но не и в горещите летни дни.

От сладоледа има определена полза, ако е направен от натурални продукти. Този от истинско краве мляко и сметана съдържа хранителни вещества като магнезий и калций, който укрепва костите. Богат е на витамин A, B6, B12, C, D, E и K. Германски учени доказаха, че аминокиселината L-триптофан е него намалява напрежението и умората. Добра новина е и че сладоледът с намалено съдържание на захар и мазнини не оказва вредно влияние на здравето, но и той трябва да се яде в умерени количества.