Отитите са много болезнени, при бебе се установяват по нервност, въртене на главата, плач

Откак се увеличават случаите на грип, зачестяват отите сред децата, каза за “24 часа” д-р Асен Меджидиев, завеждащ отделението по болестите на ушите, носа и гърлото в “Пирогов”.

Децата са най-многобройната група с грип и респираторни инфекции в момента. При тях той протича по-тежко, защото имунната им система не е развита и невинаги се справя добре. От друга страна, за първи път има множество вируси, а в детските колективи - всеки “носи” от дома си в яслата, градината, училището вирусите на своята микросреда.

Подрастващите са рискова група и за усложнения от грипа поради наслагване на бактериална инфекция. През годините според преобладаващия тип грип те са неврологични или в белите дробове, синусите или ушите. Сега по-чести са отитите - възпаления на ушите.

Освен “характера” на конкретния вирус за инфекцията допринасят и чисто анатомични особености.

Средното ухо е свързано с горните дихателни пътища с малък канал, наричан евстахиева тръба, обясни д-р Меджидиев. При зболест в нея попадат микроби от носа и синусите, а в детството там по-лесно се задържат секрети и атакуват ухото.

Най-уязвими са децата до 6 г., най-податливи са до 3 г. След 6-ата година инфекциите на ушите са по-редки - по това време евстахиевата тръба завършва основното си развитие. При грипна епидемия обаче правилата невинаги са в сила.

Отитите са много болезнени, казва лекарят. Това ускорява диагнозата, но при децата, които са достатъчно големи да кажат къде ги боли. За бебетата сигнал за ушна инфекция може да е и само нервност, въртене на главичката, необясним плач.

Без лечение или в тежки случаи инфекциите на ушите водят до още по-сериозни усложнения - възпаляване на кост близо до ухото, намаляване на слуха, перфорация на тъпанчето, менингит и др.