Българите са чувствителни по темата

“майки и деца”, но вменяването

на недоказана вина е провокация

за нагнетяване на недоверие

Българите да проявят толерантност и търпение, когато се говори и пише за лекарска вина в смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова.

Призива отправи Българският лекарски съюз заради напрежение сто около случая в Сливен. За 3 седмици починаха 2 родилки, като причините за смърттаа им все още не са ясни.

В края на юли при планово секцио 38-годишната Маргарита почина в плевенската болница и не успя да види новороденото си момченце. Близките ѝ обвиниха докторите в лекарска грешка, тъй като проблемът, довел до смъртта ѝ, се появил, докато я въвеждали в анестезия. Повече от час лекарският екип води реанимационни действия, но не успява да спаси жената.

Зам. здравният министър Бойко Пенков заяви тогава, че е възможно сърдечен проблем или белодробна емболия да са причинили смъртта. Проверки започнаха веднага, но официални резултати още няма.

Три седмици по-късно - на 17 август, почина и 33-годишната Ренета Томова ден след като роди дъщеря. Близките на жената отново обвиняват медиците.

“Лекарският съюз разбира чувствителността на цялото общество към майчиното и детското здравеопазване, но всяко вменяване на недоказана вина към медицинско лице е провокация за нагнетяване на недоверие в системата. Медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес. Но не всеки проблем се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице”, пише БЛС.  “Наясно сме, че проблемите в сферата не са малко, но за разрешаването им е необходим единен и конструктивен диалог между обществото, институциите и съсловните организации.”

Не напрежението, паниката и недоверието към лекарите ще решат проблема, а разписването на стандарт на медицинската услуга у нас, изтъква съюзът.