Стресът започва много преди да настъпи затормозяващото събитие, доказват учени.

Може да има известна истина в суеверието да внимаваш да не станеш сутринта от леглото с кутсузлийския крак.

Ако започвате деня си фиксирани в мисълта, че ви очаква тежък ден, изпълнен с ядове, това ще саботира ума ви чак до вчерта. Причината е, че сковаващата мисъл обърква механизма, по който работи оперативната памет. А от нея зависи колко пълноценно се концентрирате, с каква скорост съобразявате и обработвате постъпващата информация, предусещате ли поне с ход напред следващата правилна реакция. И всички останали умствени дейности, от които зависи житейската ви реализация.

Очакването за нещо стресиращо има драматичен ефект върху работната памет, независимо дали напрягащите обстоятелства действително настъпват, или не, установяват учени от Пенсилванския държавен университет. Те доказват, че стресът започва много преди да настъпи пресиращото събитие.

Хората прогнозират и предвиждат много от нещата, преди да се случат, което може да ни помогне да се подготвим и дори да предотвратим определени събития. Но в изследването си видяхме, че тази способност може да бъде вредна за ежедневната работа на краткосрочната памет, независимо от това дали стресовите събития всъщност се случват, коментират учените.