Плячката на паяците по света е 800 милиона тона годишно. Това ги прави най-лакомите хищници в природата, установи швейцарско изследване.

Жертви на паяците са предимно насекомите, но някои по-едри тропически видове се нахвърлят и на жаби, гущери, риби и дори на малки бозайници и ги изяждат.

На планетата има над 45 000 вида паяци с общо тегло 20 милиона тона. Те изяждат между 400 милиона и 800 милиона тона плячка годишно, изчисли екип от университета в Базел. За сравнение хората изяждат 400 милиона тона месо и риба на година по сметки на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Апетитът на паяците е по-голям и от този на китовете, които изяждат между 280 милиона и 500 милиона тона храна годишно.

"По наши сметки излиза, че паяците са най-големият естествен враг на насекомите в света. Заедно с насекомоядните животни като птиците и мравките те значително намаляват популацията на насекомите и гъстотата им. Това е сериозен принос към поддържането на екологичен баланс в природата", казва зоологът Мартин Нифлер от екипа. Учените установяват, че паяците изяждат много повече насекоми в горите и полята, отколкото в другите хабитати. Най-малко са жертвите на паяците в обработваемите земи.