Д-р Александър Калайджиев е лекар, с дългогодишни интереси към здравословното хранене и природосъобразния начин на живот. Той смее да твърди, че най-доброто лекарство е храната и в своята практика не се колебае да препоръчва определени природни продукти, които привличат вниманието му със своята ефективност.

Д-р Калайджиев, как бихте представили Свежа спирулина?

Спирулина е много разпознаваема суперхрана, която има хилядолетна история. В последните 30-40 години тя става особено популярна, като съставка на редица продукти или като част от терапевтични схеми с различна насоченост – детокс, отслабване, повлияването на различни състояния/хронични заболявания. Свежа спирулина на ALPHYCA е уникална българска разработка, която позволява до пациентите тук да стигне уникално прясна и жива паста от микроводорасли, с възможно най-висок коефициент на полезно действие. Горд съм, че цялостното производство се развива в България, под стриктен хигиенен контрол, за да може да се получи продукт с уникални характеристики и качество.

С какво е полезна спирулина, на пациенти с какви оплаквания може да повлияе благотворно редовния прием?

За съжаление, моята практика като лекар доказва, че българите пропускат напълно елемента на профилактиката и превенцията, което води до силно обостряне и лош ход на много от хроничните заболявания – диабет, затлъстяване, високо кръвно, сърдечни оплаквания. Един от най-сериозните фактори, който оказва влияние върху общото здравословно състояние на нацията е храненето или по-точно, злоупотребата с количество и то на некачествени храни. Свикнали сме да свързваме розовите бузи с доброто здраве, а се оказва, че често тъкмо тогава в организма липсват основни микронутриенти, което води до начало и обостряне на много болести.

Свежа спирулина спечели моето внимание като практикуващ лекар със своята мулти функционалност, която и позволява да бъде мощно и активно средство за борба с оксидативния стрес и свободните радикали.

Спирулина има дългогодишна слава като водеща суперхрана при детокс програми, със силен акцент затлъстяване и метаболитни проблеми. Свежите микроводорасли успяват да подсилят перисталтиката на червата и да гарантират плавна работа на отделителната система, подкрепена от пречистващия ефект на живата суперхрана.

Не бих гарантирал никому, че ефектът е мигновен, както обещават популярните диети. Една правилно проведена диета би отнела месеци, но ефектът би бил сигурен и без бързо връщане на изгубеното тегло. Защо да не използваме тази суперхрана и отличните и качества?

Много държа да подчертая и силното значение на растителния протеин в спирулина, което я прави задължителна за всички, които по различни причини са подложени на диети с малко съдържание на животински протеин – вегетарианци, вегани, хора, които временно постят. Все още хората вярват, че ако гладуват, ще отслабнат бързо. Рязко свитият прием на протеин влияе зле не само на кожата, но и на органите и общото здравословно състояние.

Децата са особено чувствителна тема! Как храненето влияе на детското здраве?

Навлизането на джънк храните и все по-застоялия начин на живот посегна и на най-малките. Рязко расте процентът на деца от всички възрасти с наднормено тегло, което е предпоставка за сериозни проблеми в бъдещ план. Това почти винаги е свързано и със сринат имунитет – проблемите никога не идват сами. Като лекар често ми се налага да давам съвети на родители. Те често не разбират, че най-лесните неща са понякога и най-трудни за правене – децата им се нуждаят от стабилен и здравословен режим на живот, съчетан с употребата на суперхрани, които да подкрепят растящия организъм. Феномен са дори и новородени деца с наднормено тегло, заради неправилното хранене на бременните и кърмачките. Свежа спирулина е добър вариант, заради неутралния си характер, високата биологична активност и ценните качества. Препоръчвам я като важна добавка за режима на децата след 6-тата година, особено в случаи на затлъстяване (съчетана с хранителен режим) и сринат имунитет. Естествено, това не отменя или не замества квалифицираната грижа на личния лекар, който следи детето.

Влияе ли спортът на здравето?

Двигателната активност е една от най-сериозните предпоставки за здраве – без значение от възрастта. Ни се затваряме у дома и пускаме телевизора или компютъра и за нас това е начин да избягаме от стреса на ежедневието. Последствията са видими с просто око – диабет, високо кръвно, депресия, скъсена продължителност и качество на живота. Вместо да се изолирате пред екраните, трябва да спортувате и да се наслаждавате на живота, възможно най-далеч от дистанционното и дивана. Естествено ви трябва съдействието на треньор с умения, който да работи за постигане на добро състояние, без травми и особени лишения. Много от спортните експерти включват в подготовката си и режим на прием на Свежа спирулина, като функционална храна, източник на енергия и сила.

Как можем да приемаме Свежа спирулина?

На сайта www.spirulina.bg можете да намерите подробна информация за приема, състава и различните ползи от употребата на тази българска свежа суперхрана. Поръчки можете да направите там или да го заявите от близкия биомагазин, където ви е удобно да го поръчате. Продуктите на ALPHYCA също могат да бъдат намерени онлайн и в редица аптеки и дрогерии.

Алгае България ООД

Адрес: ул. „Евлоги Георгиев“ 72, 6000, Стара Загора

Телефон: 087 799 1179

www.spirulina.bg