Има ли начин да се отстранят напълно остатъците от пестициди в плодовете и зеленчуците, пита читателка от Пловдив.

24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот. Може да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected] Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение.

Ето отговорът на д-р Лилия Пашова - Стоянова за отстраняването на пестицидите: Всички храни за хора или животни в Евросъюза са обект на регулация по отношение на пестицидите. Законодателството регулира ограниченията за различните хранителни продукти и определя максимална граница, прилагана по подразбиране. До контрола се стига, след като с цел повишаване на производството и задоволяване на потребителското търсене, намаляване на загубите и осигуряване на по-голяма трайност на плодовете и зеленчуците производителите започват масово да използват пестициди. Изобилието от препарати, чиято цел е да унищожат вредителите по културите, подлежи на строга регулация от съответните органи. Но се случва да се установи наличие на нежелани пестициди в крайните продукти, а привържениците на биоземеделието по принцип отхвърлят използването на препарати при отглеждане на плодове и зеленчуци.

Тогава идват на дневен ред въпросите как да спазваме златните правила на диетолозите за ежедневна консумация на плодове и зеленчуци и в същото време да се предпазим от пестицидите в храната.

Основните страхове са, че пестицидите повишават риска от метаболитни и ендокринни заболявания, неврологични увреждания, новообразувания, репродуктивни нарушения.

Повишена бдителност е нужна при бременните, кърмещите и децата в ранна възраст, тъй като техният организъм е чувствителен дори към ниски концентрации пестициди.

Въпреки култа към набиращите популярност биопродукти (за производството им са разрешени многократно по-малко видове пестициди, главно с природен произход и смятани за безвредни) всеки се е убедил, че няма по-вкусно от градината на баба. Собственото производство на плодове и зеленчуци гарантира качество и чист състав, но не всеки има време, средства и условия за своя зеленчукова градина.

Има няколко лесни трика за отстраняване в домашни условия на пестицидите:

l щателно измиване с вода: механичното триене под течаща вода за няколко минути (а не секунди) отстранява немалка част от наличните пестициди;

l отстраняване на кората от картофи, тиквички, краставици, моркови, ябълки и всички зеленчуци и плодове, при които е възможно. Именно там са съсредоточени химичните субстанции, използвани при отглеждането на културите;

l накисване на зеленчуците или плодовете в разтвор от вода и сода в съотношение 9:1 за 10-15 минути с последващо изплакване под чешмата;

l измиване с 10-процентен солен разтвор: премахва голяма част от натрупаните пестициди, като методът е особено подходящ за листни зеленчуци (марули, спанак, рукола, киселец), но не забравяйте обилно да изплакнете с вода преди консумация;

l накисване за 30 минути в разтворен във вода оцет в съотношение 9:1.  Методът не е подходящ за някои плодове (малини, къпини, ягоди, грозде), тъй като оцетът променя вкусовите им качества. Вместо оцет може да използвате и лимонов сок.

Някои храни задържат повече пестициди. Това са ябълки, спанак, чушки, картофи, краставици, нектарини, грозде, ягоди и други, по-рядко използвани у нас.

Малко пестициди задържат плодове и зеленчуци с дебели кори като авокадо, ананас, грейпфрут, но и патладжан.