Един човек се отказал от пушенето, пиенето, вредната храна и секса. Бил в отлично здраве чак до момента… когато се самоубил.

Това бе любимият виц на хумориста и тв водещ Джони Карсън. Той е смешен, но не е верен. Тютюнът, алкохолът, плюскането наистина разболяват, но не и сексът, доказват експерти пред Си Ен Ен. Има много причини да не загърбвате креватната гимнастика. Ето десет:

1. Освобождава стреса

Половият акт насища мозъка с хормони на щастието и намалява тези на напрежението като кортизол. Освобождават се допамин, който създава чувство на удовлетворение, ендорфин, който премахва болката и стреса, и “хормонът на любовта” окситоцин. При оргазъм отделянето им нараства.

2. Повишава настроението

Окситоцинът прави хората щастливи, предпазва ги от депресия. Не е нужно да го правите като зайци, за да се чувствате така. 23-годишно изследване сред 30 000 души в САЩ показва, че секс веднъж седмично с любим човек е достатъчен за това. Подобен ефект при по-възрастните имат държането за ръце, прегръдките, разходките заедно. (За съжаление мастурбацията и случайните сексавантюри не дават същия резултат.)

3. Подобрява съня

Пролактинът, освобождаван при полов акт, отпуска организма. Затова, в комбинация с другите успокояващи хормони, след секс човек спи добре. За повече пролактин специалистите съветват, ако е възможно, да се достигне до оргазъм. Тогава хормонът е 400% повече, отколкото при мастурбиране.

Има и обратна връзка - безсънието води до нежелание за секс. Не е чудно, че с възрастта то се засилва. Повечето пациенти с инсомния, хъркане и прекъсване на дишането през нощта признават, че не правят редовен секс. Липсата на сън при мъжете води до намаляване на тестостерона и проблеми с ерекцията.

4. Укрепва имунната

система

Според проучване на университета “Уилкс” в Пенсилвания студенти, които правят секс 1-2 пъти седмично, имат 30% повече спиращи болестите антитела като имуноглобулин А, отколкото тези, които не въртят любов или я правят 3 и повече пъти на седмица. Ефектът е още по-голям при трайни, успешни връзки.

5. Гони рака на простатата

Научно е доказано, че еякулацията е панацея срещу тази болест. Изследване на сп. “Бритиш медикъл джърнъл” сред 50 000 мъже между 40 и 75 г. показва, че тези с над 20 еякулации месечно страдат по-малко от карцином на простатата, отколкото мъжете с 4-7 оргазма на месец. 

6. Пази сърцето

Мъже, които правят любов 2 пъти в седмицата, са с 45% по-малък риск от сърдечни заболявания от онези, които я практикуват веднъж месечно или по-малко. Такъв е изводът от тест на Изследователския институт на Нова Англия сред 1000 души от 40 до 70 г.

Повечето жени с редовен задоволяващ секс нямат високо кръвно – предпоставка за сърдечни болести. При тях подобен ефект се постига и с целувки, гушкане, опипване.

7. Засилва привързаността

Искате повече обич и вярност? Правете секс! Това сочат 4 проучвания в САЩ и Швейцария. Привързаността между двойките се засилва не само при сексуалния акт, а дни и месеци след това. Така е и при дългогодишни партньори с деца. Когато еротиката между двама души е жива, положителните емоции, топлината и уважението са по-големи, уверява психотерапевтът Иън Кърнър.

8. Подсилва паметта

Активният полов живот до стари години подобрява действието на мозъка и паметта. Изследване на британски учени показва, че сексуално активните мъже между 50 и 89 г. по-добре смятат и помнят думи от самотните и депресирани сексвъздържатели. Жените с полово сношение поне веднъж седмично се радват на същите предимства при паметта, но не и при смятането.

9. Ограничава болката

По хормонални причини сексът лекува менструалните и костните болки, успокоява мигрената. До 60% от 1000 германски пациенти с мигрена съобщават за частично или пълно облекчение на болката след полов акт. При жените сетивните дразнения при вагинална стимулация имат мощен аналгетичен ефект. При оргазъм прагът на търпимост към болката се увеличава от 40 до 75%.

10. Замества фитнеса

Това важи главно за млади здрави хора, които се любят поне 30 минути. Изследване сред 20 младежи показа, че те горят средно 85 калории за всеки половин час в леглото с партньор. Мъжете хабят повече калории – 100, срещу 69 при жените.