Единствено в България системата не е въведена, обясни д-р Иванова

Преди преливане кръвта да се изследва с изключително модерната NAT технология, която е много експресна и в рамките само на 3 дни се знае със 100% сигурност дали тя е абсолютно чиста от вируси.

За това настоява сестрата на премиера Бойко Борисов д-р Красимира Иванова, съобщи тя пред “24 часа”. Баща им Методи си отива именно заради заразяване с кръв, при което се разболява от хепатит C, разказа тя.

“Ако го въведем, изследването ще е изключителна превенция на ХИВ, СПИН и хепатит С. Сега, за да сме сигурни, трябва да се изчака 3-месечен прозоречен период. Освен че спасява животи, NAT технологията е и финансово по-изгодна за държавата. Въвели са я дори Сърбия и Албания. А ние като европейска държава сме с изключително стара методика, която допуска определени пулове с кръв да бъдат заразени с банка, в която е имало вирус, но със сегашните тестове това не се хваща веднага, а след 3 месеца. Ние сме единствената държава в ЕС, в която не е въведена система, която така проверява кръвта, че 100% се гарантира, че не е заразена”, каза в предаването “Денят започва” на БНТ в неделя д-р Иванова.

“Трябва да въведем тази технология, за да не се разболяват и да не умират хората от хепатит С, защото лечението е изключително скъпо и невинаги ефективно”, настоя тя.

Д-р Иванова е категорична, че това е желанието и на много лекари, които работят в кръвните центрове.

Проблемът има отношение към всички болести, предавани по кръвен път, като хепатит В, за който има ваксина, и хепатит С, за който ваксина няма и се обостря до хроничен и цироза. Кръв се прелива и на бебета, и то все по-често заради раждането на все повече недоносени деца, подчерта д-р Иванова.

“Ние нямаме лоша здравна система, нямаме лошо здравеопазване. Не може да търсим само кусурите на държавата. Смятам, че не трябва да има монопол на една здравна каса. Трябва да има повече каси – човек трябва да има избор. Не може да платиш осигуровка 10 лв. и да очакваш лечение за милиони. Ние имаме изключително качествени лекари и администратори”, каза тя още в “Денят започва”.