Във Варна грипна ваканция засега няма да бъде обявена. Това стана ясно след извънредното заседание на комисията за борба с грипа, което се проведе в сградата на Регионалната здравна инспекция в морската столица.

По думите на началника на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ д-р Янка Драганова от началото на тази седмица регистрираните болни от остри респираторни заболявания във Варна са 477, което прави малко над средното ниво. Затова в момента не се налага да се стига до затваряне на училища, детски градини и ясли. Ще бъдат ограничени свижданията в болничните заведения. Във всички варненски болници има готовност при нужда да бъдат подсигурени допълнителни легла, тъй като, според експертите, се очаква броят на болните да се увеличи другата седмица.

"Засега няма нищо тревожно, набелязани са превантивни мерки, по-специално за детските заведения - ясли и градини, тъй като най-малките са в най-рисковата група. Сутрин децата ще бъдат преглеждани и болните, връщани. Ще бъдат спрени засега тържества и събирания на групи, където е възможно. Проветряват се всички помещения и класни стаи и се следи всекидневно броя на заболелите. В края на другата седмица комисията ще се събере пак, за да прецени ситуацията", коментира за "24 часа" началникът на инспектората по образование във Варна Венцислава Генова.